Menü
mamutvizpumpa-gyerektv
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, aug, 28.
Továbbiak: Hogyan működik?, Rajzfilmsorozatok


Hogyan Működik? – Mamutvízpumpa

Hogyan működik? angol-francia-német rajzfilmsorozatnak köszönhetően “mamutos” formában ismerkedhetünk meg, hogyan is működnek a hétköznapi dolgaink, mint például a telefonos vagy a zuhanyzó. A furmányos szerkezeteket szép számmal bemutató mese 12. részét tanulmányozhatjuk most, címe: Mamutvízpumpa.

Leírás:

Gyönyörű nyári nap volt a mamutszigeten, sütött a nap, daloltak a madarak és Brenda néni isteni illatú süteményeket sütött az esti mulatságra. Branda süteménye annyira közkedvelt volt, hogy a pajtát házi sütödévé kellett átalakítani, kerti hússütésre készült az egész falu és Brenda süteménye volt a desszert. A nagy alkalomra Brenda annyi süteményt akart sütni, mint még soha, ami bizony nagy terhet jelentett a már nagyon-nagyon elhasznált sütőnek.

Puff, a gázsütő felgyújtotta a pajtát, így a mamutszigeti tűzoltók munkába léptek. Kiderült, hogy Pilbeamnek volt egy különleges technikája, amitől a mamut sokkal több vizet szívott fel a gyomrába. Amíg Brenda kikeverte az új tésztát, Frank megszervezte a sütést, hamarosan minden házban Brenda süteménye sült. Olive azon gondolkozott, hogy biztos lehetne egyszerűbben is vizet hozni a tűzoltáshoz, például egy gép amely beszívná a vizet, aztán meg újra kilökné magából, mint egy pumpa.

A pumpa a nyomáskülönbség elvén működik  továbbíthat gázt, akár levegőt vagy folyadékot, akár vizet. Ezek mint minden anyag apró részecskékből, azaz molekulákból állnak és a nyomás mértéke attól függ, hogy kis helyre vannak-e összeszorítva vagy nagy helyen mozoghatnak, szabadon. Amikor a dugattyút hátra húzzuk nagy tér keletkezik a molekulák számára és lecsökken a nyomás a pumpában. Nos mivel a külső nyomás nagyobb, mint a belső a molekulák arra kényszerülnek, hogy kitöltsék a belső teret, de ha a dugattyút visszatoljuk a molekulák összepréselődnek a pumpában, ezért megnő a nyomás és az kipréseli a molekulákat a nyíláson. Mivel óriási a nyomás a pumpában a benne lévő anyag nagy erővel nyomódik ki. Szívás-nyomás hozott nagyobb pumpa kell, tehát a pumpálást kell könnyebbé tenni.

Egy szerkezetre volt szükség, ami ide-oda jár és mozgatja a dugattyút. Ezt a fajta “ide-oda” mozgást lengőmozgásnak nevezzük, így működik a mérleghinta is. Az egyik vége fent vab, a másik meg lent és ha ez egy pumpa, ezt a pumpát váltópumpának nevezzük. Az anyag (víz) bejön a beömlő szelepen, amikor a dugattyút visszatoljuk ez a szelep bezár, a nyomás megnő a kiömlő szelep kinyílik és jön a víz. Olive rohant az apja műhelyébe és Frank, – aki a sütés elől menekült oda – megcsinálta.

Miközben Frank a nagy tűzoltó pumpán dolgozott, Troy tüzet gyújtott a kemencében. A farakás túl közel volt a kemencéhez és lángra kapott, így a mamutszigeti tűzoltóknak újabb munkájuk akadt. Ha már nem minden úgy sikerült, ahogy tervezték, abban egyetértettek, hogy nagyon izgalmas kerti mulatság volt.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑