Menü

Published on február 7th, 2012 | Arcsibárd

0

Az Alexandriai Világítótorony

Az ókori 7 csoda közé sorolható, híres világítótorony a Nílus folyó deltája felé hajózó utazókat és kereskedőket kápráztatta el méreteivel és persze fényével. A 130 méteres remekmű nem véletlenül kerül fel a csodák listájára, hiszen a mai napig nem építettek ennél magasabb világítótornyot a világon.

A torony megépítésére az ifjú világhódító, Nagy Sándor adott parancsot. Az építmény oldalai 30 méter hosszúak és 71 méter magasak voltak. Erre egy 34 méter magas, nyolcszögletű tornyot építettek. A torony tetejére került a világítóberendezésnek helyet adó építmény, amit tető védett az esőtől. S a torony tetején a görög világ legfőbb istensége, Zeusz állt délcegen.

Az Alexandriai Torony

A hajósok akkoriban nem szerettek éjszaka a tengeren maradni. Ám a kikötőbe olyan sok hajó érkezett, hogy a rakodást nem tudták napnyugta előtt befejezni. A sötétben pedig szinte lehetetlen volt a munkát folytatni. A torony tetején olajat és gyantát égettek, s a tűz fényét egy hatalmas, homorú tükörként működő bronzlemez segítségével a tengerre vetítették. Így már nem jelentett problémát az éjszakai hajózás és rakodás sem.

Az alexandriai világítótorony ezer éven keresztül ontotta mesterséges fényét a tenger vizére. De a többi világcsodához hasonlóan Kr. u. 796-ban ezt az építményt is egy földrengés törölte el a föld felszínéről.

Tags: , , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel az oldal tetejére ↑