Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, aug, 10.
Továbbiak: Egyszer Volt... a Felfedezők, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… a Felfedezők – A Posta

Egyszer volt, hol nem volt… a felfedezők francia ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség legnagyobb felfedezőit mutatja be, akik korukban megváltoztatták a világról kialakult képet! Albert Barillé mesesorozatának 8. részét nézheted most meg, címe: A posta.

Leírás:

Volt olyan idő amikor nem létezett posta. Régen a vándorénekesek, vagy más trubadúrok és vándorkereskedők hozták-vitték a leveleket és üzeneteket, ha véletlenül arra jártak, néha a szerzetesek vagy a mészárosok. A 15. század végén már 100 millió ember élt Európában, a probléma kezdett égetővé válni, de senki nem ismerte a földrajzot, titok, államtitok volt, nem tanították és még az uralkodók se mindig ismerték a birodalmat, ami irányítottak. Futárokat küldtek szét, akik mindenhova elmentek, hogy megismerjék az országot.

Taxisék néhány év alatt megszilárdították a kezdetleges postai összeköttetés hálózatát, Innsbrucktól Antwerpenig, Nápolytól Brüsszelig és Madridig. V. Károly tovább fejlesztette a postákat, melyeknek élén nemzedékről nemzedékre a Taxisok állottak. Taxis Leonardot V. Károly 1543-ban teljhatalommal a posták főnökévé nevezte ki, felruházván őt minden azzal jár előjoggal és szabadalommal. II. Rudolf 1595-ben Taxis Ferenc Leonardot bárói rangra emelte és birodalmi főpostamester címmel ruházta fel. Mátyás 1615-ben Taxis Lamoralt birodalmi főpostamesterré nevezte ki azzal, hogy ezen hivatalt mint újonnan létesített regálejogot örökös hűbérbe kapja. A Taxis-posta a császár által támogatva, lassanként közhasználatú intézménnyé fejlődött, mely magához vonta az általa átszelt terület egész levélforgalmát.

A 16. század elején járunk, a világ változóban van, Gutenberg nyomtatógépe már működik, Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát, a reneszánsz küszöbén állunk, V. Károly hamarosan elfoglalja a trónt és uralkodása alatt a Taxis család szolgáltatásai egyre bővülnek, a Taxisok bárói címet kapnak és még hercegekkel is büszkélkedhetnek, 1867-ben Turner Taxis Miksa lemondott jogairól lovaival, postakocsiaival, váltóállomásaival együtt , Poroszország javára, természetesen tekintélyes summa ellenében…

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑