Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, aug, 18.
Továbbiak: Egyszer Volt... a Felfedezők, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… a Felfedezők – Amerigo Vespucci és az Újvilág

Egyszer volt, hol nem volt… a felfedezők francia ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség legnagyobb felfedezőit mutatja be, akik korukban megváltoztatták a világról kialakult képet! Albert Barillé mesesorozatának 10. részét nézheted most meg, címe: Amerigo Vespucci és az Újvilág.

Leírás:

Életéről – felfedezésén kívül – kevés adat áll rendelkezésre. 1490-ben Amerigo Vespucci ugyanabba a kereskedőházba lépett be, amelyikben kortársa, Kolumbusz Kristóf is hajózott. 1499-ben a mai Suriname-ba hajózott, s közben egy új országnevet ötlött ki: miközben a part mentén hajóztak, így kiáltott fel Vespucci: Hiszen ez egy kis Velence – Venezuela! Hazatérte után portugál lobogó alatt az Újvilág felé indult.

Vespucci az Orinoco-folyónál lépett Amerika földjére nem messze a föld legnagyobb folyójának az Amazonasnak torkolatától. Színpompás növény és különleges állat, amiket Vespucci gyűjtött. Akkoriban Európa nem ismerte sem a paradicsomot, sem a krumplit, senki nem ismerte a mogyorót, a kukoricát, a gyapotot, a maniókát, a paprikát, sem az ananászt, sem a csokoládét. Nem volt kakaó, amiből a csokoládé készült, nem volt gumi sem. De avokádó, dohány, vanília és pulyka is a megismerésre várt. 1501-ben Vespucci ezúttal egy háromvitorlásból álló flotta admirálisaként ismét elindult egy hosszú útra. Ez időtájt Portugáliában I. Emánuel király ült a trónon. Vespucci nekilátott a térképrajzolásnak és a hosszúsági fokok pontos kiszámításának, azután nekiállt úti jelentést írni.
Végül Vespucci saját állítása szerint 1504-ig összesen négy ízben járt Amerikában. Kétszer spanyol, kétszer portugál megbízásból, de Kolumbusz után.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑