Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Júl, 13.
Továbbiak: Egyszer Volt... a Felfedezők, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… a Felfedezők – Az Első Hajósok

Egyszer volt, hol nem volt… a felfedezők francia ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség legnagyobb felfedezőit mutatja be, akik korukban megváltoztatták a világról kialakult képet! Albert Barillé mesesorozatának 1. részét nézheted most meg, címe: Az első hajósok.

Leírás:

Az első hajóábrázolások 6000 évről ezelőttről maradtak ránk, Egyiptomban az első vitorláshajók 3500 évvel ezelőtt szálltak vízre, Mezopotámiában történt. Csak találgatni tudjuk, hogyan történhetett, az emberiség történetét csak az írás kialakulása óta követhetjük nyomon és az írás éppen ott is akkortájt volt kialakulóban. Tehát azóta használjuk a kereket, a vitorlát és az írást.

Létrejött egy birodalom a Nílus partján, Kréta szigetén is kifejlődött egy hatalmas civilizáció és hajóival uralma alá hajtotta a tengereket. Két tengeri hatalom is versengett Krétával a tengerekért, Fönícia, ami most Libanon és a görögök. A versengés már évszázadok óta tartott, amikor egy napon valami nagyon félelmetes dolog történt, Szantorini szigetén, Kréta szomszédságában: 1501 a vulkán felrobbant és elpusztította Szantorini szigetét. Így ért véget Krétán a nagy minószi civilizáció. A görögök és a föníciaiak lettek a Földközi-tenger korlátlan urai.

A híres történetíró Hérodotosz mesélt 600 évvel időszámításunk előtt egy egyiptomi fáraóról II. Nékóról, aki magához kéretett egy bizonyos föníciai kapitányt, hogy megkérje kerülje meg az afrikai kontinenst. Egy 25 ezer kilométeres út az ismeretlenbe, ami állítólag 3 évig tartott. Egy évszázaddal később Hanno Karthágóból elindulva hihetetlen utat tett meg. 500 évvel időszámításunk előtt a Szahara gazdag pásztornépeknek adott otthont, a történetíró Hérodotosz szerint gyakran megtámadták őket a garamantok egy Észak-Afrika partjainál vándorló nomád néptörzs.

Egy évszázaddal később a híres görög asztronómus Pütheász is felfedezőútra indult, csak ez alkalommal észak felé és találkozott a Hiperboreusokkal. Sok évszázadba telt, mire az emberek rájöttek, hogy a Föld kerek, Pütheász eljutott Thuleba, amit valószínűleg Izlanddal kell párosítani. Pár évvel később egy másik okos görög, matematikai alapon kiszámította az egyenlítő hosszát, ezzel az is bizonyítást nyert, hogy a Föld kerek.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑