Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Sze, 03.
Továbbiak: Egyszer Volt... a Felfedezők, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… a Felfedezők – Bering

Egyszer volt, hol nem volt… a felfedezők francia ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség legnagyobb felfedezőit mutatja be, akik korukban megváltoztatták a világról kialakult képet! Albert Barillé mesesorozatának 13. részét nézheted most meg, címe: Bering.

Leírás:

Szibéria az alvó föld, rejtélyes és kiismerhetetlen, még ma is titokzatos, végtelen erdeiben ismeretlen állataival, hó és jégmezőivel, végtelen folyóival és tengernagyságú tavaival. Több mint száz kisebb népcsoport lakja és mindegyik a saját nyelvén beszél. Szibéria tatár nyelven “alvó föld” hatalmas terület, csak a vándormadarak tudták, hol a vége. Nem tudni ki fedezte fel Szibériát, sok ezer évvel történt a szibériai emberek keltek át először a Bering-szoroson, ők léptek elsőként Amerika földjére(Alaszka) úgy húszezer évvel ezelőtt.

A 13. században Dzsingisz Kán aranyhordája lerohanta Oroszországot és ottmaradt három évszázadon át, később Moszkvában 1689-ben Nagy Péter minden oroszok cárjává nyilvánította magát. Azon buzgólkodott  hogy világhatalommá tegye országát, sokat utazott. I. Péter építette Szentpétervárt, az észak fővárosát. Fel kell deríteni Szibériát, így a kitűnő tengerésztiszt hírében álló Vitus Bering felderítő expedícióra indult.

1727. Beringnek két évébe telt míg átkelt Oroszországon és elérte az Okhotski kikötőt, ahol hajót építettet  1728-ban egy általa építtetett, 18 méter hosszú, Szent Gábriel névre keresztelt hajóval hajózott végig a két földrész között megbújó szorosban, amit később róla, Bering-szorosnak neveztek el. Ezzel azonban még nem értek véget felfedező utazásai. Hat hónap múlva Bering második hajója is elkészült még nagyobb és még erősebb lett, ez volt a Gartyive.  Az orosz birodalom végtelenül nagy volt, de vajon mi van a tengerentúl, senki által meg nem hódított új földek, ezt kellett kiderítenie Beringnek. 1733 tavaszán elindult a példa nélküli expedíció, több mint kétezer ember, nők, férfiak, tengerészek és katonák, parasztok, szakácsok, gulyások, kovácsok, ácsok, indultak el a nagy kalandra, amely 10 évig tartott.

Útközben Bering több kisebb expedíciót indított a Sarki tenger felé, három év múlva érkezett Yakoutsk-ba. 1741-ben vágott neki élete legnagyobb és egyben utolsó kalandjának. Legfontosabb célkitűzései között szerepelt, hogy felkutassa a Kamcsatkától keletre fekvő területeket és feltérképezze Amerika partjait. Amerikában azonban csak néhány óráig időztek, mert az időjárás olyan mostoha volt, hogy jobbnak látták az azonnali hazautazást. Georg Steller természettudósként vett részt Bering második kamcsatkai felfedező útján. Georg Steller volt az első európai, aki Alaszka földjére lépett, Bering kapitány meghalt, Bering szigetnek nevezték el, Bering úgyszólván emberfeletti feladatot teljesített, hihetetlen távolságokat hajózott be szinte elviselhetetlen körülmények között. Útja közben városokat épített, bevezette a növénytermesztést és az állattenyésztést és felfedezte Alaszkát, ami végül Oroszország gyarmata lett.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑