Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Sze, 07.
Továbbiak: Egyszer Volt... a Felfedezők, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… a Felfedezők – Bougainville

Egyszer volt, hol nem volt… a felfedezők francia ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség legnagyobb felfedezőit mutatja be, akik korukban megváltoztatták a világról kialakult képet! Albert Barillé mesesorozatának 14. részét nézheted most meg, címe: Bougainville.

Leírás:

A Csendes-óceán olyan hatalmas, hogy el sem tudjuk képzelni, a földfelszín egyharmadát borítja, akkora, hogy az összes többi tenger és óceán beleférne, a maga tízezer szigetével bizony szép nagy óceán. A Csendes-óceánról szóló tudásunk egyidős az emberrel, úgy 4000 éve kutatták át a polinézek, nagyszerű hajósok voltak és bőven az európaiak előtt bejárták az egészet.

Csillagok megmutatják az irányt, elindultak a nagy kalandra és tudtak, soha nem térnek vissza, szelekkel és viharokkal mit sem törődve, éjjel-nappal tartották az útirányt és reménykedtek, hogy előbb-utóbb megpillantják a Csendes-óceán számtalan szigetének egyikét, és egy szép napon új szigetre bukkantak. Az Ázsiából induló felfedezők 4-5000 évvel ezelőtt a végtelen óceánt legtöbb lakatlan szigetét benépesítették, a Salamon-szigeteket, Új-Kaledóniát, Nouméat, Szamoát, Tongát, a Társaság-szigeteket, Tahitit és számtalan egyéb szigetet. A 400-as években az Marquises-szigetek polinézek 3400 km megtétele után elérték Hawaiit, a Húsvét-szigeteken például hatalmas szobrokat emeltek, amit csak 1000 évvel később fedeztek fel.

Amikor Kolumbusz első útjára indult Amerika felé, fogalma sem volt a Csendes-óceán létezéséről meggyőződése volt, hogyha átkel az Atlanti-óceánon Indiába vagy Kínába jut. Sok évvel később Európában mindig azt hitték, hogy ilyen a világ, elsőként Magellan kerülte meg a Földet és azután még sokan mások. 2000 évvel ezelőtt Ptolemaiosz, a nagy geográfus észrevette, hogy az ismert földek nagy része az északi félgömbön van és akkor úgy gondolta, hogy délen is kell lennie egy hatalmas kontinensnek, már csak az egyensúly megtartása miatt is. Akkoriban így gondolták és fel is kerekedtek, hogy megkeressék ezt a földet, először arra indultak, amerre a spanyolok, akik Peruba jutottak Mendaña bizonytalan vezetése alatt.

Mendaña felfedezett néhány szigetet, semmi különöset, de nem adta fel és 30 évvel később felfedeztek még néhány szigetet, de a hiányzó kontinenst nem. Újabb expedíció indult ezúttal Kirosz vezetésével, aki egészen az Új-Hebridákig jutott Ausztrália közelében. Természetesen sosem fedezték fel a déli félteke nagy kontinensét és erre jó okuk is volt, mivel ilyen földrész nem létezett. De nemcsak a spanyolok érdeklődtek a Csendes-óceán iránt, egy holland expedíció is indult Abel Tasman vezetésével, kiváló hajós volt és ő is elkötelezetten kereste a képzeletbeli kontinenst. Délnek vette az irányt és eljutott Dél-Ausztrália közelébe. Semmi meglepő nincs benne, hogy az Ausztráliától délre eső szigetet Tasmániának nevezték el, nem sokkal később Új-Zélandot is felfedezte, de úgy ítélte meg, hogy bölcsebb ha tisztes távolságban marad tőle.

Bougainville nagy tehetségű ember volt, matematikus, tanult jogász, ügyes vívó, remek táncos, kitűnő muskétás és háborús hős, akit XV. Lajos is kitüntetett. Később kiváló tervet nyújtott be a királyi udvarnál Karolina és Virginia meghódítására, de Beloure miniszter, aki a saját, buta kis háborúival volt elfoglalva csak bámult rá és gőgösen elutasította, ő hódította meg a Falkland-szigeteket, mégis a spanyolok szerezték meg.

Terra Australis Incognita, a nagy déli kontinens, Pierre-Antoine Véron asztronómus, felfedezi a déli kontinenst. Bougainville tehetséges és kulturált ember volt, Diderot a filozófus mondta róla: “Bougainville legértékesebb tőkéje a saját filozófiai, katonai, lelki és tudományos felkészültsége volt.” Megálltak Brazíliában ahol feldezett egy növényt, amit Bougainvilliának nevezünk, a trópusokon rendkívül gyorsan növekszik és rendkívül mutatós. Nem sokkal később Bougainville tovább folytatta útját a Megallan szoroson, 7 hónapig tartott mire kijutottak a Csendes-óceánra.

Bougainville elhajózott a Nagy-korallzátony mellett , északról megkerülte Új-Guineát és Afrika érintésével visszaért Franciaországba. Két évig tartott az utazás és több ezer szigetet fedezett fel, mindegyik helyzetét gondosan feltérképezte.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑