Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Sze, 11.
Továbbiak: Egyszer Volt... a Felfedezők, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… a Felfedezők – Bruce és a Nílus Forrása

Egyszer volt, hol nem volt… a felfedezők francia ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség legnagyobb felfedezőit mutatja be, akik korukban megváltoztatták a világról kialakult képet! Albert Barillé mesesorozatának 15. részét nézheted most meg, címe: Bruce és a Nílus forrása.

Leírás:

Kairó a nyüzsgő város, ahol nemcsak egyiptomiak élnek, hanem törökök, görögök, örmények, zsidók, szírek és mindenféle egyéb népek, karavánok vonultak át rajta, Mekka, Damaszkusz, Bagdad felé, majd lefelé a Níluson Fekete-Afrikába. Egy soha véget nem érő előadás folyik itt évszázadok óta.

A Nílus hosszú folyó, hosszú történet, az egyiptomiak istenként tisztelték a Napot, az életüket azonban a Nílusnak köszönhették. Hérodotosz már időszámításunk előtt 400 évvel leírta, hogy a Nílus iszapja teszi termékennyé a síkságot, forrása Asszuánból ered, Núbia földje még felderítetlen tele titokzatos meglepetésekkel. James Bruce különös ember volt, skót arisztokrata, aki kedvtelésből utazgatott, minél nehezebb, annál jobb alapon, Abesszíniában, a mai Etiópiában is járt. Ma már tudjuk, hogy a Nílusnak két forrása is van, csakhogy Bruce-nak nem volt pontos térképe, de ennek ellenére vonakodás nélkül útnak indult, ismerve a rá váró akadályokat szerencséje volt, hogy nem félt, miután elhagyta Egyiptomot kihajózott a Vörös-tengerre.

Bruce nagyon boldog volt, hogy megtalálta a Nílus forrását, de két csalódás is várt rá, az egyik amikor lejjebb ment a folyón Egyiptomba egy másik nagy folyót is talált, ami a Nílusba ömlött Kartúmnál, csak az egyik forrását fedezte fel a Nílusnak, amit Kék-Nílusnak neveztek. Egy évszázadnak kellett eltelnie, mire a Fehér-Nílus forrását is megtalálták. Abban az időben Európát nem érdekelte a történet, Bruce hazatért Angliába és beszámolt az útról, elmesélte etiópiai kalandjait, a vérszomjas királyokról, a vízilovakról, a nyers beafsteaket evő vadakról, de rájött, hogy senki nem hisz neki.

Franciországban azonban egy ifjú korzikai tábornokot, aki leakarta rohanni Egyiptomot, nagyon is komolyan érdekelte, mindaz amiről Bruce beszámolt. A 19. században felfedezők új generációi léptek csatasorba, többeket Bruce példája ösztönzött, Afrika felfedezésének aranykora volt ez. Burton és Speke felfedezték a Fehér-Nílus forrását, a Viktória- tavat, egy Burt nevű német felkutatta Szudánt és sok mást…

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑