Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, okt, 21.
Továbbiak: Egyszer Volt... a Felfedezők, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… a Felfedezők – Hegycsúcsok

Egyszer volt, hol nem volt… a felfedezők francia ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség legnagyobb felfedezőit mutatja be, akik korukban megváltoztatták a világról kialakult képet! Albert Barillé mesesorozatának 25. részét nézheted most meg, címe: Hegycsúcsok.

Leírás:

Évezredekkel ezelőtt az emberek féltek a hegyektől, oktalan félelem volt az ismeretlentől, de féltek az Európát tagoló áthághatatlan akadályoktól. A hegyszorosokat is babonás félelem övezte, azt hitték, hogy démonok vadásznak bennük a rettegő utazókra. A nagy hegymászások kora 1492-ben keződött, egyszer XVIII.  Károly magához rendelte egyik derék kapitányát egy bizonyos Antoine de Ville. Kutatóexpedíció elindult Franciaország hegyvidékei felé, viseletük nagyban különbözött a mai hegymászókétól. Kőtörőket is vittek magukkal, hátha találnak valami templomépítésre alkalmas anyagot, létrára is volt velük szükség esetére, művészek, mesteremberek, fegyveresek, ha valamilyen veszély támadna és a klérus tagjai, ha esetleg magával az ördöggel kellene szembeszállni.

Néhányan ennek ellenére megmászták a Mont Aiguille több mint 2000 méteres csúcsát, 1492. júniusában. Ez volt a kezdet, amikor az emberek nekiindultak a hegyoldalaknak, hogy meghódítsák a csúcsokat. A századok folyamán egyre feljebb jutottak és egyre nehezebb hegycsúcsokat hódítottak meg, sok szerencsétlenség is történt, de a kalandvágyó hegymászókat semmi sem tudta megállítani.

1950-ben a francia Maurice Herzog és Louis Lachenal a Himalája meghódítására indult és el is érték az Annapurna hegycsúcsot. Előszőr mászott az ember 8000 m magasra, de a világ legmagasabb hegycsúcsa a 8848 méteres Mount Everest még meghódításra várt. 1953-ban brit expedíció érkezett a nepáli Katmanduba.

1953-ban a John Hunt vezette Everest-expedícióban Edmund Hillary is helyet kapott, a serpák vezetője Tenzing Norgay lett. 5356 méteres magasságban állították fel bázistáborukat. Először Charles Evans és Tom Bourdillon próbálkozott a csúcs megmászásával, de oxigénjük kevésnek bizonyult, ezért visszafordultak. Hillaryék következtek, május 28-án indultak a délkeleti hegygerincen és 8510 méteres magasságban tábort vertek. Reggel tovább indultak és 11 óra 30 perckor felértek a 8848 méter magas Csomalungma csúcsára, melyen még ember előttük nem járt.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑