Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Sze, 23.
Továbbiak: Egyszer Volt... a Felfedezők, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… a Felfedezők – Humboldt

Egyszer volt, hol nem volt… a felfedezők francia ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség legnagyobb felfedezőit mutatja be, akik korukban megváltoztatták a világról kialakult képet! Albert Barillé mesesorozatának 18. részét nézheted most meg, címe: Humbold.

Leírás:

Friedrich Humboldt nagy felfedező volt, a Humboldt-pingvin azért hívják így, mert ő fedezte fel. Említsük meg például a Humboldt-áramlatot, vagy Venezuelában a Humboldt-hegyet és az Egyesült Államok számos földrajzi pontját, a Humboldt-gleccsert Grönlandon, Humboldt-hegyet Új-Kaledóniában, a Humboldt-öblöt Új-Guineaban. Humboldt sokkal több volt, mint felfedező, nagy természettudós volt, aki megfigyelte és megpróbálta megérteni a természet harmóniáját és erőit. Mint humanista, folyton harcolt az emberi jogok védelméért.

1799-től öt évet töltött Aimé Bonpland-nal felfedező úton, Dél-Amerikában. Caracasból indutak el, majd 1800 februárjában elindultak Venezuela addig még feltáratlan vidékeinek felderítésére. Keresztül utaztak a hatalmas kiterjedésű Llanosnak nevezett lápvidékén, majd megpihentek a kapucinusok egyik missziójában a Rio Apure partján. Az őslakos indiánok társaságában leereszkedtek az Orinocóig, majd a hatalmas folyamon felfelé evezve elérték a Nagy-Vízesést.

Váltva eveztek az Orinoco mellékfolyóin, és vitték hátukon a szárazföldön kenuikat. Így érték el a Rio Negro folyót. Közben Humboldt kutatómunkát végzett, és térképeket készített a bejárt területekről. 1800 augusztusában tértek vissza, majd 1801-ben ismét útnak indult Kubába és Kolumbiába. 1802-ben a Chimborazzo megmászására vállalkozott, 5785 méterig jutott fel. Ez akkor rekordnak számított, munkájának célja azonban nem a hegymászás, hanem a kutatómunka volt. 1804-ben Humboldt visszatért Európába.

1827-ig Franciaországban dolgozott, ekkor felfedező útra ment Közép-Ázsiába, majd 1830-tól politikai szolgálatba lépett.Humboldt kilencvenéves korában befejezte a Kozmosz című nagymunkája utolsó kötetét. Elmélete szerint a világ minden erője és fizikai részecskéje együtt alkotja a világegyetemet, a szél, a vízfolyások az egész részei. Humanista gondolkodó, az endográfia és az antropológia megalapítója, az emberi társadalom kutatója

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑