Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Júl, 29.
Továbbiak: Egyszer Volt... a Felfedezők, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… a Felfedezők – Ibn Battuta Marco Polo Nyomában

Egyszer volt, hol nem volt… a felfedezők francia ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség legnagyobb felfedezőit mutatja be, akik korukban megváltoztatták a világról kialakult képet! Albert Barillé mesesorozatának 5. részét nézheted most meg, címe: Ibn Batuta Marco Polo nyomában.

Leírás:

1325-ben az iszlám területe olyan hatalmas, hogy nincs ember, aki valaha is bejárta volna, mígnem egy napon Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta el nem határozta, hogy zarándokútra megy Mekkába, mint minden muzulmán. Akkor még senki sem tudta, hogy Battuta utazása közel 30 évig fog tartani.

Jeruzsálem a szent város, itt feszítették keresztre Jézus Krisztust és itt lovagolt fel az égbe fekete csődörjén Mohamed próféta, a zsidók pedig itt siratják el Salamon templomának lerombolását.

Miután Perzsia földjét elhagyta Törökországba ment, utána visszatért Arábiába elment Jemenbe, megkerülte Afrika szarvát, Mogadishuba, Mombasába ment aztán vissza Arábiába és átszelte a nagy sivatagot. Utána felment Egyiptom Kairó városába, ahol gályára szállt és elhajózott a mediterrán partokig.

Abban az időben a mongol birodalom hatalma és gazdagsága csúcsán volt, valódi fénykorát élte. A kán volt az úr Oroszországtól Kínáig és Szibériától Tibetig. A nagy kán követeként barátunk elmegy Konstantinápolyba, majd visszatér Szerájba, amely a mongol birodalom fővárosa volt akkoriban, onnan a Góbi-sivatagon átkelve, hosszú útra indult Kína felé.

1333 szeptemberében kilenc évvel azután, hogy elhagyta Tangert, Ibn Battuta átkelt az Indus-folyón és megérkezett Indiába. A delhi szultánok már több, mint egy évszázada uralták Észak-Indiát erős mongol befolyás mellett. A lakosság főként muszlim volt, de voltak hinduk is, akik hitték, hogy a lélek több testbe is beköltözik, mielőtt végleg szabaddá lesz. Ibn Battuta 7 évig marad Delhiben és legjobb képességeivel szolgálta új urát. Majd útra kelt újra és elérték Kínát. Ibn Battuta folytatta útját Peking Észak-Kína fővárosa felé, aztán visszatért Guangzhou-ba, ahol úgy döntött, hogy hazamegy. Azalatt a 29 év alatt, majdnem 12 ezer kilométert tett me, 3-szor körbekerülhette volna a Földet, 44 országban járt, olyan dolgokat látott és tapasztalt, amikről az akkori embereknek fogalmuk se volt…

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑