Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Sze, 19.
Továbbiak: Egyszer Volt... a Felfedezők, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… a Felfedezők – James Cook

Egyszer volt, hol nem volt… a felfedezők francia ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség legnagyobb felfedezőit mutatja be, akik korukban megváltoztatták a világról kialakult képet! Albert Barillé mesesorozatának 17. részét nézheted most meg, címe: James Cook.

Leírás:

A sok felfedezőút következtében azt hihetnék, hogy a 18. század második felére már minden az összes kontinens már ismert volt és fel volt térképezve. Azonban még mindig keresték az összefüggő déli kontinenst, amelyet a többi kontinens ellensúlyának képzeltek el..

James Cook 1763-ban már Új-Funland és Labrador feltérképezését vezette, ezzel bizonyítva alkalmasságát, hogy nagyobb hajó utakon is megállja a helyét. Az 1769-es napfogyatkozásnak köszönhette, hogy Tahitire küldték megfigyelni a csillagászati jelenséget. Cook 1768 augusztusában hajózott ki Plymouth kikötőjéből az Endeavour fedélzetén, és az Atlanti-óceánon délre tartott. Néhány hónapot Rio de Janeiróban töltöttek, majd januárban indultak tovább, s a Horn-fok megkerülésével a Tuamotu-szigetekre hajóztak.

Április 11-én érték el Tahitit, ahol megvizsgálhatták a Vénusz bolygó áthaladását a Nap előtt. A további parancs szerint dél felé vették az irányt, hogy felderítsék a titokzatos Terra Australis Incognita földjét. Cook útközben feltérképezte a Társaság-szigeteket, majd a déli szélesség 40. fokán haladtak tovább. Az ismeretlen földet azonban nem lelték, de eljutottak Új-Zéland partjaihoz, melyet Abel Tasman fedezett fel. Cook nyolcas alakban körülhajózta a két szigetet, és pontos térképet készített elhelyezkedésükről.

1770 április 1-én vitorláztak tovább, három hét múlva megpillantották Ausztrália partjait. A Botany-öbölben kötöttek ki, itt számtalan új növényfajt gyűjtöttek. Egyhetes pihenő után észak felé vitorláztak, ám kis híján elsüllyedtek a Nagy-Korallzátonyoknál. Augusztus 21-én elhaladtak Ausztrália északkeleti csücske előtt, melyet York-foknak neveztek el. Tovább haladtak, és Cook az angol korona birtokába vette a földrész keleti partvidékét. Addigra hajóikat annyira megviselte a hosszú út, hogy Batáviában kényszerpihenőt kellett tartaniuk.

A javítás után az Indiai-óceánon át Afrikát megkerülve, 1711-ben érkeztek vissza Angliába. Ezen az úton vele tartott Joseph Banks természettudós is, aki az egzotikus növény- és kőzetgyűjteményével elkápráztatta az otthoniakat. Cook 1772 nyarán vágott neki második útjának, hogy tisztázza a Terra Australis Incognita körüli rejtélyeket. Két hajóval indultak el Plymouthból. A Kanári-szigetek érintésével Fokvárosba tartottak, majd délnek hajóztak, míg elérték a déli sarkkört, de a jéghegyek miatt nem mertek tovább menni. Az Antarktisztól csak néhány száz kilométer választotta el őket.

Kelet felé hajóztak és 1773 márciusában kikötöttek Új-Zélandon. Ezután Tahitira mentek, majd a Tonga-szigeteket fedezték fel. Mivel az Adventure eltévedt majd visszatért Angliába, Cook egy hajóval folytatta az utat déli irányban. Ismét átvágott a déli sarkkörön, de megint csak jeget talált, így befejezettnek vette a földrész utáni kutatást, és északra hajózott tovább. 1774 márciusában elérték a Húsvét-szigetek partjait, majd nyugatra tartva a Marquises-szigeteket, az Új-Hebridákat és Új-Kaledóniát fedezték fel. Miután leírták ezt a kört, a Horn-fok felé vették az irányt. Amerika megkerülése után a Fokváros felé hajóztak, majd 1775 júliusában érkeztek haza.

A harmadik útra egy évre rá került sor, most az Északnyugati-átjáró megtalálása lebegett Cook szeme előtt. Először az Atlanti-óceánon délnek vitorláztak, majd a Jóreménység-fokának megkerülésével Új-Zélandra tartottak. Bejárták a már ismert polinéziai szigeteket és észak felé hajózva eljutottak a Hawaii-szigetcsoportra, ahol a kapitányt megkülönböztetett tisztelettel fogadták. Innen Észak-Amerika nyugati partja felé vitorláztak és kikötöttek Vancouver-szigetén melynek Cook egyik útitársa volt a névadója. Végighajóztak Amerika partja mentén, és átkeltek a Bering-szoroson, de itt is a jég állta az útjukat. Visszafordultak, hogy Hawaii-on kipihenjék magukat.

A legénység azonban vendégekhez méltatlanul viselkedett, így a sziget uralkodója tudatta a kapitánnyal, hogy jobban teszik, ha békében elhajóznak. Cook megfogadta a tanácsot, vitorlát bontottak, de szerencsétlenségükre a hajójuk néhány mérföld után megsérült a szirteken, így vissza kellett fordulniuk a bennszülöttek azonban már az ellenséget látták bennük, mivel egy másik sziget királyának haláláért is őket tették felelőssé. A partra lépő Cook kapitányt megtámadták, és hátulról leszúrták. Cook kapitány hagyta az utókorra a Csendes-óceán első hiteles térképét. Ő volt aze első felfedező, aki nem aranyat és kincset keresett csak a tudásvágy hajtotta.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusa



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑