Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Sze, 27.
Továbbiak: Egyszer Volt... a Felfedezők, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… a Felfedezők – Lewis és Clark

Egyszer volt, hol nem volt… a felfedezők francia ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség legnagyobb felfedezőit mutatja be, akik korukban megváltoztatták a világról kialakult képet! Albert Barillé mesesorozatának 19. részét nézheted most meg, címe: Lewis és Clark.

Leírás:

1803-ban Jefferson elnök expedíciót szervezett, a még feltáratlan nyugati területek felderítésére, és ezzel Meriwether Lewist bízta meg, aki a másik vezetőnek a nyomkeresésben is jártas William Clarkot jelölte ki. Mind a ketten 45-45 tagot toboroztak és 1804 májusában St. Louisból elindultak a Missourin vitorlás csónakjaikkal.

Útközben több indián törzzsel találkoztak, de Clark értett a nyelvükön és ismerte szokásaikat, így azok barátságban engedték útjukra az utazókat. Októberben tábort ütöttek a Missouri felső folyásánál és itt teleltek át. Hozzájuk csapódott egy soson törzsbeli asszony, aki tolmácsként a későbbiekben nagy hasznukra lett.

1805 áprilisában útra keltek és nyugati irányba fordultak, míg elérték a Sziklás-hegység peremét. Ezt a vidéket azelőtt fehér emberek közül csak egy látta, aki McKenzie volt. Júniusban pillantották meg a nagy vízesést, amit Great Falls-nak neveztek el. Ezt megkerülték, és megérkeztek a Missouri egyik befolyásához, melyet Jefferson folyónak neveztek el, az akkori elnök tiszteletére, ezen felfelé hajóztak.

Mikor már a csónakokkal nem tudták az utat folytatni, gyalog mentek tovább, míg elérték a sosonok földjét. Itt szívélyesen fogadták őket és lovakkal felnyergelve indultak tovább. Leereszkedtek a Sziklás-hegységen, majd leeveztek a Clearwater folyón a Snake folyóig, ami a Columbiába ömlött. Kenuikkal 1805 novemberére érték el a Csendes-óceánt.

A visszaúton a csapat kettévált, Clark a Yellowstone folyón haladt kelet felé, és Willistonnál találkozott újra Lewisszal, innen együtt tértek vissza St. Louisba, ahol hatalmas ünnepléssel fogadták őket. Washingtonban beszámoltak Jefferson elnöknek a tapasztaltakról. 1807-ben Lewist a Louisanai Territórium kormányzójának nevezték ki. 1809-ben a fővárosba tartott, de út közben rejtélyes módon eltűnt és nyoma veszett. A dicsőséges kaland után Clark St. Louisban maradt és az indián ügyek megbízottjaként dolgozott tovább. 1838-ban halt meg.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑