Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Júl, 17.
Továbbiak: Egyszer Volt... a Felfedezők, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… a Felfedezők – Nagy Sándor

Egyszer volt, hol nem volt… a felfedezők francia ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség legnagyobb felfedezőit mutatja be, akik korukban megváltoztatták a világról kialakult képet! Albert Barillé mesesorozatának 2. részét nézheted most meg, címe: Nagy Sándor.,

Leírás:

Időszámításunk előtt a perzsa birodalom volt a világ ura. A görög birodalom egyre nehezebben tudta kivédeni az ellenség csapásait. Egyetlen emberi is megtudja változtatni a történelem menetét…

Sándor Bukefálosznak nevezte el a lovát, amely később igen messzire szaladt vele, olyan helyekre ahol előtte még nem járt ember. Néhány év múlva, ahogy apja (Macedóniai Fülöp) megjósolta Macedónián kívül egy egész birodalmat hozott létre, az emberiség történelmének legnagyobb birodalmát. Sokan segítettek neki, közölük az egyik nagy hatással volt Sándorra, de nem minden tanácsát fogadta meg és ezt rosszul tette, a neve Arisztotelész volt.

Az apja iránti szeretet és a bölcsesség, hamarosan választania kellett a kettő között, mert amikor apja elvette feleségül a gyönyörű Kleopátrát szembeszegült a királlyal. Természetesen ezután Sándornak messze el kellett kerülnie a királyi palotát. Perzsia volt a valaha ismert legnagyobb hatalom, Indiáig Kínáig, Oroszországig, Egyiptomig terjedt. Magába foglalt olyan országokat amelyeket ma úgy hívunk Afganisztán, Pakisztán, Irak, Irán, Szíria, Izrael, Libanon és Törökország. A perzsák egymilliós hadsereget tudtak kiállítani, annyi katonájuk volt, hogy egy egész folyót kitudtak volna inni. Sándornak volt Görögország legerősebb hadserege: 30 ezer gyalogosból és 10 ezer lovasból állt. 100 ezer a 30 ezer ellen, Győzelmet aratott a Granikosz folyónál.

Nílusnál alapította meg a városát, a kikötőjét, Alexandriát. Azt remélte, hogy felvirágzik majd a görög kultúra és fényével beragyogja majd az egész világot. Több száz kilométert tett meg a sivatagban egészen Ámon templomáig és elmondta neki, hogy mennyivel tartozik atyjának a kosistennek Zeusz Ámonnak, Sándor kicsit furcsa, zavaros. III. Dareiosz újra nagy sereget szervez, az gaugamélai csatában ütköznek meg. Még egy fényes győzelem és egy megsemmisítő vereség és Babilon üdvözölte a hódító Sándort. Sándort ámulatba ejtette a fejlett tudomány, az évezredekre visszatekintő kultúra, az emberek akiket primitívnek képzelt, mindazonáltal belevetette magát a kelet nyújtotta örömökbe. Fejébe szállt a dicsőség, elvesztette arányérzékét. És továbbment egyre messzebb és messzebb a titokzatos és vonzó kelet felé. Susát az egyik fővárost, minden erőfeszítés nélkül vették be. A hűséges Parmenión beveszi az utolsó ellenséges erődöt is, a mesés Perszepolisz felé vezető úton.

Valóban megőrült volna? Egy mértéktelenségre hajlamos, erőszakos apa, egy legendákba anya, aki elhiteti vele, hogy atyja isten volt, csoda hogy Sándor kiszámíthatatlan és zavaros lett? Folytatta az utat egyre tovább és tovább. Dareiosz halála után győzelmei megkérdőjelezhetetlenné váltak, emberei elfáradtak, némelyek tiltakoznak, minden realitásérzékét elvesztette, megparancsolta, hogy barátját Philatast öljék meg és hű hadvezérét Parmeniónt is. Emberi nagy része több mint 20 ezer kilométert menetelt vele, sivatagokon és magas hegyeken keltek át, új szárazföldi és tengeri útvonalakat nyitottak, sok általuk alapított város máig is létezik. Sándort legyöngítette a malária, de elképzelhető, hogy bűncselekmény áldozata lett, 33 éve korában halt meg. Tragikus túlzásokba esett, de neki köszönhető, hogy Arisztotelész filozófiája helyet talált az iszlám tanokban és ahol elhintette a görög gondolatot új civilizáció gyökerezett meg, a római birodalom.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑