Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, okt, 17.
Továbbiak: Egyszer Volt... a Felfedezők, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… a Felfedezők – Piccard, Csúcsok és Mélységek

Egyszer volt, hol nem volt… a felfedezők francia ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség legnagyobb felfedezőit mutatja be, akik korukban megváltoztatták a világról kialakult képet! Albert Barillé mesesorozatának 24. részét nézheted most meg, címe: Piccard, csúcsok és mélységek.

Leírás:

A felfedezők a 20. század elejére már mindent bejártak, behajózták a világ óceánjait, felfedezték a kontinenseket, bejárták az egyenlítői őserdőket, meghódították az Északi- és Déli-sarkot, azonban még sok felfedezni való maradt. Magasabbra és mélyebbre menni, mint bárki más valaha is. A hőlégballonozás 1783-ban kezdődött egy francia városban, Annonayban a Montgolfier-testvérekkel, még ugyanabban az évben megtörtént az első felszállás két utassal Pilâtre de Rozier és Francois d’Arlandes, attól fogva a hőlégballonozás népszerű sport lett és mindenki megpróbált egyre feljebb és feljebb szállni, de rájöttek, hogy 7000 m fölött elfogy a levegő. 1875-ben két ember meghalt az oxigénhiány következtében, ettől kezdve nem akartak magasabbra menni, de egyszer a brüsszeli egyetemen egy svájci professzor, Auguste Piccard elhatározta, hogy a sztratoszférába tör.

Auguste Piccard tehát léghajós lett, léggömböt tervezett. A 2,1 méter átmérőjű, légmentesen záródó, túlnyomásos gömbfülkét támogatójukról, a Tudományos Kutatások Belga Nemzeti Alapjáról (FNRS) nevezték el. Elsőként 1931. május 27-én Auguste Piccard és Paul Kipfer próbálta ki a szerkezetet. Az FNRS a németországi Augsburgból 15 781 méter magasra emelkedett, ahol a légnyomás a tenger felettinek már csak egytizede volt, s 16 órás repülés után egy gleccseren szállt le. A második úton, 1932. augusztus 18-án új kabinnal, rádióval felszerelve, belsejében Auguste Piccard-ral és Max Cosyns belga fizikussal 16 940 méter magasra jutott fel.

a a gömbfülke bevált a levegőben, miért ne válna be a tenger mélyén? – gondolta Piccard, aki már egyetemista korában foglalkozott a mélytengeri merülés gondolatával. Az álom megvalósításához csatlakozott fia, Jacques Piccard. Együtt építették a mélytengeri búvárgömböt, amelyet a görög bathüsz (mély) és szkafosz (hajó) szavakról batiszkáfnak neveztek el. 1948-ban a nyugat-afrikai partok közelében Auguste Piccard és Theodore Monod professzor 25 méterre merült vele, majd elérték az 1360 métert is (korábban búvárharanggal csak 650 méterig jutottak a búvárok).

A tapasztalatok alapján 1953-ra megépült a Trieste nevű batiszkáf. Az 50 tonnás, 18 méter hosszú szerkezet személyzete a ballaszttartályok alatti fülkében foglalt helyet, oldalai 12 centi vastag acélból készültek. A megfigyelést nyomásálló plexi üvegablakon keresztül, reflektor segítségével, szabad szemmel végezték. Ezzel 1953-ban apa és fia 3150 méterre ereszkedett a tengerbe. Auguste Piccard 1962. március 25-én halt meg Lausanne-ban. Halála előtt még megérhette, hogy Jacques fia a csendes-óceáni Mariana-árokban 10 916 méteres merülési rekordot állított fel.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑