Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, okt, 05.
Továbbiak: Egyszer Volt... a Felfedezők, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… a Felfedezők – Stanley és Livingstone

Egyszer volt, hol nem volt… a felfedezők francia ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség legnagyobb felfedezőit mutatja be, akik korukban megváltoztatták a világról kialakult képet! Albert Barillé mesesorozatának 21. részét nézheted most meg, címe: Stanley és Livingstone.

Leírás:

A 15. században virágzó kereskedelmi helyek jöttek létre Afrika nyugati partjai mentén. Mindegyiknek megvolt a maga jellegzetessége, nevük máig elárulja mi volt a fő árucikkük; Aranypart, Elefántcsontpart, Rabszolga-part, de a kontinens belső széle továbbra is rejtély maradt. A dzsungel, a klíma, a trópusi betegségek, az időnként ellenséges bennszülöttek  bizonyos rovarok, a vadállatok mind-mind veszélyt jelentettek és elbizonytalanították a felfedezőket.

A 19. században végbement technikai fejlődés azonban felbátorította az európaikat és ösztönzőleg hatott a “fekete” kontinens felfedezésére. Sir Joseph Banks létrehozott Angliában egy egyesületet Afrika felkutatására. Az egyesület indította el az első európai expedíciót a kontinens belsejébe, egy skót bizonyos Mungo Park egészen a  Niger folyóig jutott, de a Niger vad folyó és ő nem volt képes megszelídíteni. A következő expedíciót egy fiatal francia, René Caillié vezette beszélt arabul és ismerte a Koránt, zarándoknak öltözve indult el Szenegálból. Ő volt az első európai, aki elérte a legendás Timbuktu városát a sivatag kellős közepén. Természetesen mások is próbálkoztak más országokból, de köztük is legkülönlegesebb minden bizonnyal egy David Livingstone nevű skót volt.

Livingstone 1840-ben, 25 évesen mint orvos és hittérítő Dél-Afrikába utazott egy misszióhoz, de hamarosan önállósodott. 1849-ben a Kalahári-sivatagot átszelve felfedezte a Ngami-tavat, mellyel kivívta az anyaország, Anglia elismerését és hírnévre tett szert. Továbbindult a Zambézi mentén észak felé, a Dilolo- tóhoz, innen Kimeya felé vette az irányt, és Luandánál elérte az Atlanti-óceánt. Bár ez az út is nagy teljesítmény volt, Livingstone elhatározta, hogy átvág Afrikán keleti irányban.

1854 szeptemberében elindult visszafelé és egy éven belül Afrika szívében találta magát. Követte a Zambézi útját és eljutott egy hatalmas vízeséshez, melyet Viktória királynőről nevezett el. Ezután kikerülte a folyót és a szárazföldön haladtak tovább, de Livingstone megbetegedett. Miután felépült folytatta útját és 1856 májusában elérte az Indiai-óceánt. Innen hazatért és kiadta utazásairól szóló könyvét, amiből jelentős vagyonra tett szert, így kiválhatott a Missziós Társaságból.

1858-ban következett a “Nagy Zambézi expedíció”. Áprilisban indultak fel a folyón, de a hajójuk képtelen volt leküzdeni a zuhatagokat, ezért visszafordultak és észak felé a Shire folyón haladtak tovább Malawi felé. Livingstone felfedezte a Nyasza-tavat, ekkor azonban hajójuk elsüllyedt. Az expedíciót félbe kellett hagyni, és 1864-ben hazatért. 1866-ban ismét nagy célt tűzött ki maga elé: a Kongó és a Nílus forrását akarta felkutatni. Bombay-ből Zanzibárra vitorlázott és elindult a Nyasza-tó felé. Itt a trópusi betegség ledöntötte lábáról, ezért pihenőre kényszerült. Közben az a hír járta a világban, hogy Livingstone-nak nyoma veszett, ezért Henry Morton Stanley-t bízták meg a keresésével.

Stanley a polgárháború után újságíróként dolgozott, és egy nap megbízták az eltűnt Livingstone felkutatásával. Ujijiben talált rá 1871-ben, és a következőképpen köszöntötte:

Gondolom, Dr. Livingstone-hoz van szerencsém?

Ez a mondat azóta megmaradt az emlékezetben. Összebarátkoztak, és együtt barangolták be a Tanganyika-tó északi részét, és megbizonyosodtak róla, hogy ez nem a Nílus forrástava. Stanley 1872-ben tért vissza az Egyesült Államokba, de 1874-ben már ismét Afrikában volt. Megint ellátogatott a Tanganyika-tóhoz, és bejárta a Viktória-tavat. Egy másik felfedező, Speke már említést tett arról, hogy a Nílus a Viktória-tóból ered, Stanley ezt megerősítette. Tovább indult a Kongó folyóhoz, és megszerezte a területet a belga király számára. Ezután visszavonult, és csak az írásnak élt. 1904-ben halt meg.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑