Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, aug, 06.
Továbbiak: Egyszer Volt... a Felfedezők, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… a Felfedezők – Vasco Da Gama

Egyszer volt, hol nem volt… a felfedezők francia ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség legnagyobb felfedezőit mutatja be, akik korukban megváltoztatták a világról kialakult képet! Albert Barillé mesesorozatának 7. részét nézheted most meg, címe: Vasco Da Gama.

Leírás:

1470-ben egy kis portugál halászfalu kikötőjébe a kisfiú Vasco visszavezette az elszabadult hajót, amit társai kötöttek el. Ez a kisfiú hamarosan nagy útra indul, nagyon nagy útra. A 15. század vége felé járunk, Kolumbusz Kristóf, aki 18 évvel idősebb nála, hamarosan elindul Amerika felé, ő persze azt hitte Indiába hajózik. A hajósok egyre messzebb merészkedtek a tengereken például egy bizonyos Pedro Álvares Cabral, aki a portugál király megbízottjaként utazta végig a fűszerútvonalat  A bors, gyömbér, fahéj szegfűszeg, sáfrány és szerecsendió, abban az időben nagyon ritka és drága kincs volt.

Az ifjú Vasco da Gamma később hajósinas lesz, sok utazáson vesz részt, néhány évvel később barátja Bartolomeu Dias elsőként éri el Afrika legdélibb csücskét, a “viharok fokát”, amit később Jóreménység-foknak neveznek el. 1492. október 12-én 36 napos tengeri út után Kolumbusz partot ért, azt hitte elérte az Indiákat, de amerikai kontinens útját állta, így hát felfedezte Amerikát az európaiaknak. Nem tudta hova indul, nem tudta hova érkezett és amikor visszaérkezett nem tudta hova jött vissza. Spanyol Ferdinánd és Izabella audienciára ment a pápához, VI. Sándorhoz, hogy a spanyol és katolikus érdekek egyesüljenek a nyugati óceánokon túl. A Kolumbusz Kristóf által felfedezett terület spanyol tulajdon lett. A pápai pecsétes pergamentet elküldték Portugália királyának.

A megállapodásnak köszönhetően a portugálok megszerezték Brazilt, vagyis Brazíliát, a spanyolok nem is tudták, hogy létezik, de a portugálok igen.

Vasco kihózodott a nyílt tengerre, hogy elkerülje a parti áramlatokat és a kedvezőtlen szeleket. Egészen különleges hőstett, addig senki nem vállalta. Három hónap a nyílt tengeren kizárólag a csillagokra hagyatkozva és Vasco da Gamma majdnem pontosan ott szállt partra, ahol szándékába állt, nem messze a Jóreménység fokától, a matrózok természetesen örültek.

Vasco da Gama, aki Afrika megkerülésével jutott ide az indiai Calicut város kikötőjébe. Ettől kezdve a kelet kincsei elözönlötték Európát, új kereskedelmi útvonalak, új korszak kezdődött az emberiség történetében. A visszafelé út nagyon nehéz volt és sok bátor tengerész vesztette életét, mégis hatalmas győzelem volt. Óriási teljesítmény, 12 ezer km, háromszor akkora távolság, mint amekkorát Kolumbusz tett meg, csak erős széllel és alattomos áramlatokkal.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑