Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Júl, 21.
Továbbiak: Egyszer Volt... a Felfedezők, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… a Felfedezők – Vörös Erik és Amerika Felfedezése

Egyszer volt, hol nem volt… a felfedezők francia ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség legnagyobb felfedezőit mutatja be, akik korukban megváltoztatták a világról kialakult képet! Albert Barillé mesesorozatának 3. részét nézheted most meg, címe: Vörös Erik és Amerika felfedezése.

Leírás:

A 9-10. században az északi emberektől (vikingektől) egész Európa rettegett. Izlandról és Skandináviából a tengereken és a nagy folyókon keresztül elhajóztak egészen Oroszországig, Marokkóig sőt még tovább is. Kereskedtek és fosztogattak az éppen adott körülményeknek megfelelően. Aki harcba bocsátkozott velük saját bőrén tapasztalhatta milyen rettenthetetlen harcosok. Az Izlandtól nyugatra eső terület teljesen ismeretlen volt 964-ben Vörös Eriket gyilkosság miatt száműzték Norvégiából és Izlandra távozott, de amikor már megérkezett, Izland már túlnépesedett, nem volt elég élelem. Nyughatatlan természete újra bajba keverte, 982-ben az izlandi bíróság vádat emelt ellene, újra száműzték, ezúttal három évre, így aztán tengerre szállt és elhajózott nyugatra.

Időközben Erik izlandi birtokán egymást váltották az évszakok, a gyerekek növekedtek. A Grönlanddal vagyis Zöld-szigettel nem járt messze a valóságtól, de Erik ravasz volt tudta, hogy győzze meg őket és sikerrel járt. Több mint hatszáz ember tartott vele a Zöld-sziget felé. Erik huszonöt hajójából végül csak tizennégy érte el Grönland partjait. A négyszáz túlélő új kolóniát alapított, a klíma szigorú volt, nem kedvezett a gazdálkodásnak , az állattenyésztés volt a fő tevékenységük, de bővelkedett vadban, halban, növényekben, bogyóban, tojásban, úgyhogy a kis kolónia aránylag jól elvolt.

Az Atlanti-óceán északi részének nagy része már ismert volt, de egy hajós, aki a vihar miatt letért az útvonalról véletlenül felfedezett egy földet. Bjarninak hívták és apja után indult Grönlandra, de anélkül hogy észrevette volna elhajózott úticélja mellett. Végül egy sík, erdővel borított földre ért. Néhány napos hajózás után természetesen partot értek Grönland délnyugati részén és szerencsésen meg is találták Bjarni apját. 15 évig senki sem foglalkozott a nyugatra fekvő titokzatos földdel, de úgy 1000 táján elindul Leif megkeresni Bjarni földjét. Az első föld amely mellet Leif elhaladt a Baffen-sziget volt a Hudson öböltől északra és néhány nap múlva elérték Labradort, két nappal később elérték a Szent Lőrinc-folyó torkolatát. Leif és emberei kis faházakat építettek maguknak és ott töltötték a telet. Bjarni, Erik fia ügyesen forgatta a szót, amikor a család meghallotta, hogy Bjarni csupán néhány napra termékeny, kellemes éghajlatú földet talált mindannyian menni akartak. Amikor eljött a tavasz a telepesek elkezdtek ismerkedni a bennszülöttekkel, akiket indiánoknak neveztek. Az első kapcsolat az árucsere volt.

Ez volt az utolsó kísérlet, hogy meghódíták Amerikát, de nagyon is érthető, hogy utódaik büszkék az őseikre. Majdnem öt évszázaddal az első európaiak előtt Kolumbusz és Magellán előtt ezek a fantasztikus északi emberek egyre kijjebb tolták az ismeretlen határait. De fosztogattak, romok maradtak a nyomukban és barbároknak nevezzük őket, de a vikingek három évszázadon át a középkor legnyitottabban gondolkodó, legdinamukusabban gondolkodó társadalma voltak. Kereskedők, harcosok, kalózok, ahogy az élet diktálta, de biztos, hogy a világ legtehetségesebb kalandorai voltak.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑