Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, jún, 15.
Továbbiak: Egyszer Volt... az Ember, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… az Ember – A Bolond Évek

Az Egyszer Volt… az Ember című francia, ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség történetét történetét mutatja be nekünk, Albert Barillének köszönhetően! Az 25. rész A bolond évek (1918 – 1945) most online megnézhető, hogy a töri órán ne legyen hiányosság! 🙂

Tartalom:

Repülni – Leonardo da Vinci már 1496-ban azt mondta, hogy a lábbal hajtott gépének repülni kell. Repülni – Ikarosz óta az ember erre vágyott. Két évszázaddal később 1678-ban mutatta be a szárnyait Westilé, Destillé, 1742-ban Bachille szárnyai következtek, 1806: Degen csapkodó szárnyú repülője, 1854: Brion csapkodó szárnyú repülője, 1868: óriási lépés előre, Stringfellow háromfedeles, gőzmeghajtású repülője, Thomas Moy légi gőzöse 1875-ben, Tatin egyfedelű gépe 1879-ben mind őrült álom, termékeny képzelet, hiú reménység, még aztán a sok próbálkozás törékeny valóssággá válik, 1895-ben végre Otto Lilienthal elrepül. 1897: Clément Ader az ember repülhet, de még nem tud repülni, meg kell tanulnia, 1903: a Wright-testvérek első repülőgépe, 1906: Santos Dumont 220 métert repül, 21 másodperc alatt, 1907 Louasen kétfedelő repülőgépe. Több országban jelennek meg különös alakú gépek, 1909-ben Blériot átrepüli a csatornát, 1914: kitör a háború, szerepet kapnak a repülők is, az angoloknál, a németeknél, az olaszoknál és a franciáknál.

1919: A frissen aláírt versailles-i békeszerződést egyesek túl enyhének, mások túl szigorúnak tartották, gyűlölködést váltott ki, ez lett az oka a későbbi incidenseknek. 1920: az Egyesült Államok szenátusa nem ratifikálja a versailles-i békét és Amerika nem lép be a népszövetségbe sem, igyekszik távol tartani magát az európai ügyektől. Amerika és Európa között a kapcsolat a következő években sem javul. Münchenben feltűnnek az első barna színű náci ingek, Olaszországban Mussolini feketeingesei harcot kezdenek a szocialisták ellen, Oroszországban a forradalom ellen indított támadások nem érnek el sikert, Írországban kegyetlen háború folyik. 1920-ban Adrienne Bolland a nők között elsőként repülte át a csatornát, 1921-ebn Adrienne Bolland a nők között elsőként repüli át a félelmetes Andokat. Egyre többen járnak moziba, ugyancsak 1921-ben rendezik meg az évszázad mérkőzését Jersey City-ben, Demsey legyőzi Carpentier-t.

Az Egyesült Államok és Japán egyre erősebb nagyhatalom lesz, Európa pedig hanyatlik. A demokráciák tehetetlenségére a válasz a fasizmus erősödése. 1922-ben az úgynevezett római menetelés után Viktor Emánuel király meghátrál a feketeinges fasiszták előtt, és vezérüket Mussolini-t nevezi ki kormányfőnek. A francia szenátus nem járult hozzá, hogy a nők szavazati jogot kapjanak, egy újságíró szerint még meg kell tanulniuk, hogy a nőt a természet törvényei erkölcsi és fizikai rabszolgaságra rendelték. 1923-ban a férfiasan öltözködő könyv kelt botrányt, Oroszországban Sztálin a kommunista párt főtitkára harcol a hatalomért, Hitler hatalomátvételi puccsa megbukik, de Olaszországban a feketeingesek terrorjukkal megszerzik a választási többséget. 1924-ben Hitler a börtönben megírja Mein Kampf “Harcom” című könyvét, ebben kifejti minden tervét. 1925: a néger revü hatalmas sikert arat Párizsban. 1926: Lipót belga trónörökös feleségül veszi Asztrid svéd hercegnőt. 1926: bemutatják Murnau Fust filmjét, ebben az évben a frank értéke a mélypontra zuhan. Chicago Al Capone gengszter vezértől retteg, az amerikai nők sírógörcsöt kaptak, amikor megtudták meghalt bálványuk, a fiatal lenyalt hajú filmsztár, Rudolph Valentino.

A háború utáni pezsgő élet lassan lecsendesedett, a légi bemutatók nem vonzottak már senkit. A filmvásznon már megjelenik Mickey egér, a bolond évek utolsó napjai ezek. 1927. május 21-én szenzációs hír érkezik: Lindenberg átrepülte az Atlanti-óceánt. 1927: az Egyesült Államokban kivégzik Sacco-t és Vanzetti-t, Európában ez nagy tüntetéseket vált ki, majd rehabilitálják őket 50 évvel később. 1928-ban Maryse Bastié megdönti a leszállás nélküli repülés világrekordját, majd még tíz egyéb rekordot. 1928-ban 60 ország aláírja Kellogg–Briand-paktumot, amellyel lemondanak a háború indításának jogáról, talán felnőtt lesz a világ.

1929: a wall street-i tőzsde fekete péntekje véget vetett a békés megoldások reményének. Az amerikai válságból az egész világra kiható gazdasági válság lett, a munkanélküliek száma eléri a negyvenmilliót, a háború utáni bolond éveknek vége. A válság kedvez a fasizmus elterjedésének, 1932: a német náci párt megszerzi a szavazatok 37%-át, segítette a nagytőke és a katonák. 1933: Hitler hatalomra kerül, a válságból kivezető útnak a fajgyűlöletet jelöli meg a zsidókat teszi felelőssé minden bajért és fegyverkezik. Olaszország Mussolinikezében van, legtöbb európai országban szélsőséges erők ragadják magukhoz az irányítást. Az Egyesült Államok új elnöke Roosevelt új irányvonalat hirdet, Franciaországban botrányok után lázongások kezdődnek. 1936: Hitler megszállja a Rajnai-övezetet. Bárcsak Franciaország megmozdult volna, de a sok politikai válságban örül, ha polgárai nyugodtan élnek, szükség is van rá. Olaszország hosszas háborúban elfoglalta Etiópiát, a népszövetség nem tudta megakadályozni, a Spanyolországban folyó borzalmas polgárháború a totalitárius hadseregek főpróbája volt. A Szovjetunióban koholt vádak alapján annyi embert végeztek ki, mint soha még a történelemben. 1938-ban Hitler megszállja Ausztriát, majd Csehszlovákiát, Chamberlain angol és Daladier francia miniszterelnök Münchenben meghátrál Hitler előtt, otthon mégis ünneplik őket. 1939: a franciák, angolok, japánok bizonytalankodását látván Sztálin megnemtámadási egyezményt köt Hitlerrel, aki így szabad kezet kap Lengyelországban, egy hét múlva szeptember 1-jén megkezdődik a háború, Hitler megtámadja Lengyelországot.

61 ország, százmillió katona vesz részt a harcokban, a mérleg több mint 50 millió halott. 10 millió nőt, gyereket, öreget végeznek ki a náci koncentrációs táborokban, a gyűlölet nevében az emberi jogok sárba tiprásával. Az Hirosima felé repül. A győzelem, micsoda győzelem, Európa az emberiség bölcsője romokban, 1945. februárjában Lajtában nagy vonalaiban rögzítették mindazt, amiből a béke lesz, kicsit inog a béke, félelmek tartják egyensúlyban és mindebben ott az ember, az ember, aki még alig, hogy felegyenesedett a két hátsó végtagjára.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel az oldal tetejére ↑