Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, ápr, 28.
Továbbiak: Egyszer Volt... az Ember, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… az Ember – A Százéves Háború

Az Egyszer Volt… az Ember című francia, ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség történetét történetét mutatja be nekünk, Albert Barillének köszönhetően! Az 13. rész A százéves háború (1.176 – 1.453) most online megnézhető, hogy a töri órán ne legyen hiányosság! 🙂

Tartalom:

A 13. században épültek a nagy katedrálisok, Marco Polo halála után a 14-ben alakultak a nagy egyetemek, a pápák Rómából Avignonba tették át székhelyüket. A gazdag aratások nem adnak elegendő élelmet, mert Európa lakossága megháromszorozódik, majd megnégyszereződik, közel jár a százmillióhoz, túl magas szám. A nyersanyagforrások nem követik a növekedést és 1315-ben általános éhínség végez rengeteg emberrel. 1348-ban a fekete halál, a történelem legnagyobb pestis járványa pusztítja végig Európát, különösen a városokat sújtja, ahol rosszak a higiéniai viszonyok, az okait viszont rossz helyen keresik. Három hónap alatt a lakosságnak majdnem a fele. Európában három év alatt 25 millió ember pusztul el, a lakosság több mint egyharmada.

1346: A százéves háború végtelen közönnyel folytatja a pusztítást. Crécyinél az angol lovasok szokatlan taktikát alkalmaznak, gyalog harcolnak és megverik a franciákat, az angolok majdnem 90 évig maradnak a kontinensen. Francia vereségek sorozata következik és nem okul belőle senki. 1356-ban az angolok Poitiers mellett is győznek. 1378-ban két pápa van, VI. Orbán Rómában, VII. Kelemen Avignonban, nagyon kedvesek egymáshoz. Franciaország, Kasztília, Aragónia, Nápoly, Skócia Kelemen mellett áll. Észak-Itália, Németország, Anglia, a Skandináv országok, Lengyelország és Magyarország Orbán mellett. Oxfordban John Wycliffe, a teológia professzora megbélyegezte a két pápát, akik úgy vitatkoznak a tiarán, mint két kutya a csonton. Azt is rosszallta, hogy az egyházi méltóságokat pénzért adják, a Canterbury érseket kiátkozzák, John Bunyan prédikátor áll a helyére, majd börtönben végzi.

1402: Husz János, prágai egyetemi tanár szerint “csak az Isten szava számít, vagyis a szent írás, minden egyéb pogányság és üzérkedés, a sátán követei ülnek be az egyházi méltóságokba, hogy jól ehessenek, öltözhessenek és az emberek tiszteljék őket”. A római pápa kiközösíti ezt a forradalmárt, prédikátort. 1408: a pisai zsinat véget akar vetni az egyházszakadásnak és új pápát választ. A két régi nem mond le, így 1414-ben három pápa lesz. A kiközösített Husz Jánost a konstansi zsinat elé idézik, ő Zsigmond császár menlevelével érkezik, ennek ellenére letartóztatják, a császár ujját sem mozdítja érte és 1415-ben máglyahalálra ítélik. Husz János kivégzése felháborítja Csehországot és általános felkelés kezdődik a németek ellen. Az egyház nem tudta végrehajtani a szükséges reformokat, közeledik a katolikus egyház egységének vége.

1415-ben Husz János máglyahalálának évében az Azincourt-i csatában a franciák ismét kikapnak. 1424-ban, amíg a francia tartományok lakói egymást pusztítják, az angolok folytatják az ország meghódítását, Károly a trónörökös Burs-ba menekül, “annak az őrültnek nincs joga a trónhoz” – mondja az anyja, Bajor Izabella. 1429-ben Orléans védőinek már ne akaródzott harcolni, amikor Jeanne D’arc csapatai élén áttör az angol vonalakon és felmenti a várost. Elindulnak a Reimsi katedrális felé, ahol VII. Károlyt, Isten kegyelméből francia királlyá koronázzák. 1431-ben Jeanne D’arcot Rouenban megégették. Franciaországban a százéves háború rengeteg pusztítást okozott, egyedül Párizsban 24 ezer lakás semmisült meg, a falvak kihaltak, mindenfelé éhes farkasok kóboroltak.

1453-az írunk: Guttenberg ekkor nyomtatta első az első Bibliát, Konstantinápolyt elfoglalják a törökök, a bizánci császárságnak vége, Isztambul a török birodalom fővárosa marad 1922-ig. Itáliában már bölcsőben ringatják azt a gyereket, aki Leonardo da Vinci néven a reneszánsz egyik nagy művésze lesz.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑