Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, ápr, 16.
Továbbiak: Egyszer Volt... az Ember, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… az Ember – A Vikingek Kora

Az Egyszer Volt… az Ember című francia, ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség történetét történetét mutatja be nekünk, Albert Barillének köszönhetően! Az 10. rész A vikingek kora (793 – 1.066) most online megnézhető, hogy a töri órán ne legyen hiányosság! 🙂

Tartalom:

Nagy Károly birodalma felbomlott, az ellenséges támadások egyre gyakoribbak. Délen a szaracénok csapnak le Krétára, Szicíliára, Toszkánára, Rómára, Provence-ra, hídfőt építenek ki Saint-Tropez mellett. Az ázsiai pusztától a magyarok a Duna mellé vándorolnak, betörnek Lombardiába, Velence környékére, Bajorországba, Burgundiába, Provence-ba és Rómába. Észak felől a IX. század elején, vikingek vagy normannok jelennek meg a kontinens partjain. De még ne vágjunk elébe a dolgoknak, még csak 790-ben járunk, lássuk először otthon a vad harcosokat, a tenger urait, majd a belharcaik után Európa felé terjeszkedni kezdenek:

793: az első viking hódítás, partraszállnak Skócia keleti parjai előtt, Lindisfarne szigetén. 830: a vikingek Írországban portyáznak,  Turgeis norvég vezér elfoglalja, magát Aster királyának nyílvánítja. 840: a vikingek leigázzák Hollandiát. A dánok felhajóznak a Szajnán, Ruannig. Szentiván éjszakáján Moantra törnek. 844: a vikingek a Garannon, Turuzig hajóznak, eljutnak Spanyolországba. 845-ben 120 hajó halad fel a Szajnán, elpusztítják Párizst. 850: Temze újra a Szajna, a Loire. 857-ben Párizs lángokban áll. 859-ben Hastein 62 hajóval elindul a Szajnától, körülhajózza az Ibériai-félszigetet, legyőzi a mórokat Marokkóban, kifosztja a Mursziát, a Baleári-szigeteket, a Rhone-torkolat vidékét, majd Pizát, Lunát. Rómát is felégetik. 862-ben Hastein győzedelmesen tér vissza Noarmoutier-i támasztpontjára, bemutatja a gazdag zsákmányt.

Svédországból a vikingek átmennek a mai Oroszországba, a Volgán leereszkednek és Rurik megalapítja Kijevet, az első orosz államot. A varégok Konstantinápoly előtt állnak. 870: a dánok meghódítják Kelet-Angliát. 874: Széphajú Harald egyesíti a norvég törzseket, a norvégok megalapítják Izlandon Rejkjavikot. 880: megszállják a mai Franciaországot, Belgiumot, Németországot. 885: az ostromlott Párizs előtt 700 hajó egymást éri 3 km hosszan. Vastag Károly király 700 font ezüstöt kínál a támadóknak, ha visszavonulnak. 911-ben Együgyű Károly Rollo normann vezérnek átengedi Normandiát, ahol már hemzsegnek a szőke hajú kisgyermekek, Rollo hűbéresküt fogad a királynak. 982: Vörös Erik partra száll Grönlandon, más expediciók még Új-Fundlandot is elérik az amerikai kontinensen. 1028-ban Nagy Kanut egyesíti Dániát, Norvégiát, Angliát. 1066-ban Normandiai Vilmos partra száll Angliában, követeli a trónt, Harald király megütközik vele a hastings- csatában és Anglia királya Hódító Vilmos lesz.

A vikingek harcosok, gyarmatosítók, de kereskedők is, elérték és gyakran távolabbra helyezték az akkor ismert világ határait, mert útjukat nem mindig csak harc és vér jelezte és 1096-ban a pogányok ellen indított első keresztes háborúban az elsősorban.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑