Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, jún, 19.
Továbbiak: Egyszer Volt... az Ember, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… az Ember – Egyszer Volt… a Föld

Az Egyszer Volt… az Ember című francia, ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség történetét történetét mutatja be nekünk, Albert Barillének köszönhetően! Az 26. rész az Egyszer volt… a Föld (1945 – napjainkig) most online megnézhető, hogy a töri órán ne legyen hiányosság! 🙂

Tartalom:

1960 táján lendült fel a modern várostervezés és boldogító következményei hamarosan jelentkeztek az egész világon. A gyárak termelnek, az emberek sietnek, összepréselődnek, néha nézelődnek, mi igyekszünk, ti igyekeztek és ők igyekeznek a gyárak működnek, termelünk, termeltek, termelnek. A fogyasztási cikkek forgalomba kerülnek, ehhez azonban találni kell, képezni kell, toborozni kell fogyasztókat, felhasználókat, tízével, ezrével, tízezrével és mindezt csak azért, hogy a gyárak termeljenek. Hová lehet menekülni az ilyen őrületes tempó elől, igen-igen lehet!

1970 Tudósok megállapították, hogy a Föld lakóinak lélekszáma gyorsabb tempóban nő, mint korábban. Először fordul elő, hogy 35 év alatt megkétszereződik. Tudósok, közgazdászok, jövőkutatók gyűlésén riadó hangzott el ugyanis a Föld forrásai korlátozottak. Több milliárd ember hal éhen, a fejlett országokban a gyárak zavartalanul működnek tovább.

A folyók minden évben 2 millió 300 ezer tonna ólmot  1 millió 600 ezer tonna mangánt, 6 millió 500 ezer tonna foszfort, aztán higanyt, kadmiumot és más mérgező anyagot szállítanak a tengerbe. Az ember régóta gondolja úgy, hogy a tenger mindent el tud nyelni.

A közelmúltig minden visszakerült a természetbe, így akadálytalanul érvényesült a természet körforgása, mára ez megszűnt és a rengeteg szemét évtizedenként megtízszereződött. A város nem akart elmerülni a szemétbe, így felfelé törekedett. Mentségül említsük meg, csak 500 éve tudjuk, hogy a Föld gömbölyű és forrásai korlátozottak.

2030 Egyetlen város húzódik Marseille-től Genova-ig, Párizstól Le Havre-ig, egyetlen város lesz a Rajna egész völgye, egyetlen város Hollandia, egyetlen város egész Dél-Anglia. Tokiótól Kiotóig egyetlen ezermilliós lakosú város. Nem lesz többé sem erdő, sem egyetlen fa, csak lefűrészelt tőkék a terméketlenné vált földben. Amikor 5 milliárd évvel ezelőtt kialakult a Föld kezdetben csak káosz volt, jóval később a Földnek egymillió lakója lett és aztán a hátsó végtagjaikra álltak. Úgy 25 ezer évvel ezelőtt a cro-magnoniak úgy 3 millióan voltak.

A nulladik évben, ha volt ilyen 250 millió ember élhetett, 1500-ban 450 millió. 1500 év alatt a Föld népessége alighogy megkétszereződött, 1850-re, 350 év alatt kétszereződött meg, majd újabb 350 év alatt, utána 35 év alatt vagyis egyetlen nemzedék során. 2010-ben 7 milliárd lesz, 2040-ben 14 milliárd, 2070-ben 28 milliárd. Míg a fejlett országokban a születések száma csökken, 1974-ben a bukaresti konferencián a harmadik világ államfői visszautasítottak minden demográfiai korlátozást, mert egy ország tekintélyét, erejét az lakosság számán mérik. A mai élő világ igen hosszú idő alatt alakult ki, a Földnek 5 milliárd évre volt szüksége, 50 milliárd évszázad teremtette meg az emberi élet feltételeit. Az 5 milliárd évvel szemben csak 100 év kellett, hogy az ember tönkretegyen mindent. 100 év kellett ennyi oktalanság , az előrelátás teljes hiánya.

2060 Az egyik legősibb emberi szokás, hogy a vitás kérdéseket verekedéssel intézzék el, ennek végrehajtására minden korban találtak valami nyomos érvet, azt jogosan tüntették fel a törvények dzsungelében. A versengés az unalom elűzésére is alkalmas volt, az idő múltával a szórakozási eszközök is tökéletesedtek. A kézműves tevékenység lassanként elavult, helyébe lépett a gépesített csapatmunka és amíg a morál megmaradt a cro-magnoni színvonalon, a technológia szárnyra kapott eszközei úgy érkeztek, mint derült égből a villámcsapás. A Földön évtizedek óta 60-nál több országnak van nukleáris fegyvere.

2150 Az Ankares nevű csillagon új egységes nép alakult fehérék, sárgák, feketék, kocka és golyófejűek egyetlen emberi családot alkottak, egyesítették a nyersanyagforrásokat és a technikát. A tevékenység motorja a napenergia lett. Hogy az emberek létszáma állandó legyen a születések számát a halálozások számának megfelelően korlátozták és várnak, hogy a Föld kihűljön, megtisztuljon és ismét lakhassanak rajta emberek.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusa3 hozzászólássa Egyszer Volt… az Ember – Egyszer Volt… a Föld

 1. Mészáros Éva

  Regisztráltam, de nem érkezett semmi az e-mail címemre, nem tudom pontosítani a regisztrációm és nem enged újra regisztrálni sem, mert hogy foglalt ez a név. Hogy is van ez????

  • Arcsibárd

   Kedves Éva!

   Egy kicsit várni kell, amíg átnézzük a regisztrációkat.
   2 perccel ezelőtt egy e-mailt kellett kapnia, miszerint betud lépni a felhasználónév/jelszó párossal! 🙂

   Ha probléma merülne fel, kérem írjon a support@gyerektv.hu címre!

 2. ancsi8787

  Valaki tudd segiteni! Megnyitom a filmet es nem akar elindulni. Elore is koszi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑