Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, máj, 10.
Továbbiak: Egyszer Volt... az Ember, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… az Ember – Erzsébet Angliája

Az Egyszer Volt… az Ember című francia, ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség történetét történetét mutatja be nekünk, Albert Barillének köszönhetően! Az 16. rész az Erzsébet Angliája (1545 – 1653) most online megnézhető, hogy a töri órán ne legyen hiányosság! 🙂

Tartalom:

VIII. Henrik egyik kedvelt időtöltése volt a kifinomult mérlegjáték hatalmas rokonával, V. Károllyal és a heves I. Ferenccel. Másik időtöltése már nem volt ilyen finom és sok fej hullott alá a játékban. A játékban az vett részt, aki már nem tetszett a királynak. VIII. Henrik, mint tökéletes zsarnok “elvágott” minden vitát. 1535-ben egy nagy humanista lesz az áldozat, Morus Tamás azután következik Boleyn Anna, kinek a bűne, hogy “csak” lányt szült a királynak, Erzsébetet. Változtak az idők a bárd helyét a máglya foglalta el, Henriket fia Edward követte a trónon, majd 1553-ban leánya Tudor Mária. I. Mária férjhez ment II. Fülöp spanyol királyhoz. 1558-ban véres vagy katolikus Mária meghalt, ebben az évben halt meg apósa V. Károly is.

Féltestvére Erzsébet következik a trónon 25 évesen, Erzsébet a protestáns. A katolikus Spanyolország ekkor áll hatalma csúcspontján, Erzsébet harcot indít ellene. 39 anglikán cikkellyel Erzsébet megalkotja az anglikán hitvallást, pár év múlva a pápa eretnekké nyilvánítja és kiátkozza a királynőt. 1571-ben a lepantói tengeri csata a spanyolok hatalmának a zenitje. 1572-ben Németalföldön általános felkelés folyik II. Fülöp ellen, Erzsébet segíti a felkelőket.

1577-ben Francis Drake vezetésével hajók futnak ki a plymouth-i kikötőből, az expedíció hivatalos célja, hogy felderítse Dél-Amerika partjait, de még nem tudja senki, hogy hova mennek a hajók. 1578. január 27-én az expedíció a Zöld-foki szigetek közelébe ért. Francis Drake átvette a legnagyobb elfogott portugál hajó, a Mary parancsnokságát. Kicsit lemaradva igyekezett követni a többi hajót, a Pelican. 1578. augusztus 20-án az expedíció a Magellán-szoros bejáratához ér. Amikor a szoroson haladtak keresztül, akkorra szélvihar kerekedett, amilyen addig emberemlékezet óta nem fordult elő, barátaink hajóját elragadta a szél, és az 57. szélességi fokig sodorta. Több, mint 50 nap elteltével csendesedett a szél annyira, hogy észak felé fordulhattak, november 25-én elérték Mocha-szigetét. 1578. december 5-én a hajósok elérik Valparaísot. 1579. február 3-án az Aranyszarvas Callao-ba ér, a perui Lima kikötőjébe. 1579. májusában a Vancouver-sziget magasságában a hajó visszafordult, délebbre az idő ismét melegebb lett, sőt igen meleg amikor június 17-én Új-Albion partjaira jutottak. Július 23-án Drake továbbindult a frissen alapított Új-Albionból és nyugat felé tart, 2 hónap múlva a Tolvaj-szigetekhez ér, ahol kővel dobolják meg, november 3-én a Molukka-szigeteken köt ki, tonnaszámra visznek a hajóra fűszert. 1580. január 18-án Sulawesi-től délre zátonyra futott az Aranyszarvas. A hajót kijavították és március 12-én Jáván voltak, június 15-én megkerülték a Jóreménység fokot és július 22-én eljutottak Sierra Leonéba. Egy hónappal később a Kanári-szigeteknél voltak, 1580. szeptemberében feltűntek Anglia partjai. 2 év 9 hónap és 14 nap múltán az 59 életben maradt visszatért Plymouth-ba. Erzsébet királynő, a francia követ és más méltóságok kíséretében az Aranyszarvas fedélzetére ért és lovaggá ütötte Sir Francis Drake-t.

1587-ben 18 évi rabság után összeesküvés vádjával lefejezték a katolikus Stuart Máriát, a spanyolok igen felháborodtak. Sokezer flamand posztókészítő az inkvizíció elől Angliába menekült és ott virágzásnak indította a posztóipart. 1587. áprilisában Francis Drake megjelenik Kádis előtt, ahol az Angliát megtámadni készülő spanyol flotta gyülekezik. Az angolok több hajót eltalálnak, a spanyol lövések rövidnek bizonyulnak és ekkor jön a kézi tusa. 30 spanyol hajót fognak el vagy rongálnak meg, a zsákmányt aztán áthordják az angol hajókra, azok aztán hazamennek, maguk után pusztulást, tüzet hagyva. A spanyol válasz nem késik sokáig, 1588. július 20-án a győzhetetlen Armada megjelenik A Coruña előtt.

Az Armada pusztulása véget vet a spanyol hatalmi törekvéseknek. Nyolc évvel később, 1596-ban angol flotta foglalja el Kádiszt, elpusztítják a kikötőkben lévő hajókat, kifosztják a várost, majd büntetlenül hazamennek. Angliában nagy a vidámság, örömtüzeket gyújtanak, Erzsébet királynő most jutott hatalma csúcsára. Ebben az évben 1596-ban Francis Drake egy Karib-tengeri expedíció során meghal. Az élet megy tovább, a királynő támogat egy fiatal írót, a neve Shakespeare, most mutatják be színdarabját a címe: Rómeó és Júlia. 1598-ban Fülöp spanyol király elkeseredetten, öregen hal meg.

Itt a század utolsó éve (1600), századé melynek gyermeke volt Leonardo és Michelangelo, sok humanista és Kopernikusz, ekkor indult meg a reformáció és Amerika megismerése, ekkor élte Monta, Servante, Shakespeare. A század látta, hogyan tépázza meg Spanyolország nagyságát Erzsébet Angliája. 1603: Erzsébet nincs többé, II. Jakab a lefejezett Stuart Mária követi a trónon. 1608.: Samuel de Champlain megalapítja Clabek városát. 1620. szeptember 6-án 78 férfi és 24 nő hajózik el Plymouth-ból, a Mayfloweren az ő utódaik tartják magukat majd a legelőkelőbb amerikaiaknak…

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑