Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Már, 11.
Továbbiak: Egyszer Volt... az Ember, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… az Ember – …És Lőn a Föld!

Az Egyszer Volt… az Ember című francia, ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség történetét történetét mutatja be nekünk, Albert Barillének köszönhetően! Az 1. rész az …és lőn a Föld! (i.e. 570m – i.e. 1,6 m) most online megnézhető, hogy a töri órán ne legyen hiányosság! 🙂

Tartalom:

Majdnem 5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett a Föld. Több mint egymilliárd év, több mint 10 millió évszázad múlt el, amíg megjelent az első sejt, minden élet forrása. Az ostoros moszatok, az első többsejtű vízinövények. A kambrium  a földtörténeti ókorban megjelentek a gerinctelen állatok, a medúzák, a trilobiták vagyis a háromtaréjos ősrákok. A csigákon át hosszú út vezet a halakig. Több mint négymilliárd év, több mint 40 millió évszázad telik el, amíg az első láb a szárazföldre lép, jön az első kétéltű. Évezredek vonulnak egymás után, új fajok alakulnak ki, érvényesül a természet kiválasztódás, a hüllők alighogy elhagyják a vizet, szaporodnak, benépesítik a világot. Az Archaeopteryx ősmadár, amelynek még hüllős sajátosságai vannak. Wegener elmélete szerint a szárazföld egyetlen tömbből állt, majd darabokra osztódott és a kontinensek a mai helyükre vándoroltak.

A földtörténeti középkorban megjelentek a dinoszauruszok, távoli leszármazottaik a krokodilok és a madarak is, a természet itt fukar mértékkel mérte a gyengédséget. A kegyetlen dinoszauruszok több mint 100 millió évig uralkodtak a földön, majd átadták a helyet a kis emlősöknek: a nagytestű emlősökkel ellentétben ezek a rágcsálók jól alkalmazkodtak az éghajlat változásaihoz és a természeti katasztrófákhoz. I.e. 70 millió évvel ezelőtt a földtörténeti középkor világa megváltozik, a régi eltűnik és új világ születik.

A fán lakó mókusnagyságú rovarevők között kell keresnünk a főemlősök elődeit, belőlük származtak a majmok, az emberszabású majmok és az emberfélék, bennük látják a főemlősök őseit, de a bizonyíték kevés. Proconsul fejlettebb emberszabású majom. A Proconsul utódai lejöttek a földre, elkezdtek két lábon járni, lassanként fölegyenesedtek és így könnyebben szereztek élelmet, persze az út hosszú volt… Sorakoztak az évezredek, sorakoztak az emberszabásúak és nőttek is. Több mint kétmillió évvel ezelőtt jelent meg a Homo habilis az első valódi emberféle, a terület ura. Utóda, a mintegy másfél millió évvel ezelőtt megjelent Homo erectus elterjed Európában és Ázsiában is. Lehetséges, hogy az eljegesedések idején a tenger szintje jelentősen süllyedt, több mint 100 méterrel alacsonyabb volt, mint ma, lehetett tehát közlekedni a kontinensek között. Több mint 700 ezer évvel ezelőtt megjelent a jávai Homo erectus, magassága 1,6 m, agytérfogata 950 cm3 volt, első eszközei még igen kezdetlegesek. Közben eltelt több mint 700 ezer év. A földnek körülbelül 50 millió évszázadra volt szükséges, hogy kialakuljanak az életfeltételek.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑