Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, ápr, 20.
Továbbiak: Egyszer Volt... az Ember, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… az Ember – Katedrális Építők

Az Egyszer Volt… az Ember című francia, ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség történetét történetét mutatja be nekünk, Albert Barillének köszönhetően! Az 11. rész a Katedrális építők (999 – 1.291) most online megnézhető, hogy a töri órán ne legyen hiányosság! 🙂

Tartalom:

1090: Nagy Károly birodalma rég eltűnt, vele együtt álma a szabad és művelt emberekről. Az utak nem biztonságosak, mindenki a hatalmasabb, a nagyobb földesúr védelmét keresi.

Erősebb, masszívabb őrtornyokat építettek, messziről észre lehet venni, ha érkeznek a gazdag utazók (:D).
A nemesség csak arra gondolt, hogy a birtokát és a pénzét szaporítsa, a papság pedig a 11. század végén úgy gondolkozik mint a nemesség. A falakkal védett városok viszont egyre több szabadságot szereznek.

Az első keresztesháború dicső seregében nem szerepelt a három nagy nyugati ország uralkodója, I. Fülöp francia, II. Vilmos angol király és IV. Henrik német-római császár, II. Orbán pápa akkor éppen egyházi átok alatt tartotta őket. A keresztesek elindultak a háborúba , a városokban békésen folyik tovább az élet. Az emberek ruhátlanul alszanak, de felöltözve mosakodnak, a tisztaság ekkor még mellékes sem volt. Remete Péter visszajött a háborúból.

Több évtized telt el, több nemzedék nőtt fel, másik keresztes had indult el és tért vissza nagy vereség után. A városok szabadok lettek, egyetemek nyíltak, az oktatás ingyenes. Teológiát, jogot, filozófiát, orvostudományt, művészetet lehet tanulni olyan mesterektől, mint Albertus Magnus Németországban, Aquinói Tamás Itáliában, Abélard Párizsban, Roger Bacon Angliában siplomát kapnak.

A nép nagy lelkesedéssel dolgozik, Akko falai alatt Fülöp Ágost francia csapatai egyesülnek, Richárd angol csapataival, Barbarossa Frigyest várják, azonban a vízbe fulladt. Folytatják a hadjáratot. Jönnek Szaladin csapatai, hogy felmentsék az ostromlott Akkomot. Mindkét sereg tábort ver. A katonák figyelik egymást, két csetepaté közt barátkoznak a senki földjén beszélgetnek, játszanak, üzletelnek kardot cserélnek szeszes italért, péncélinget kecskéért…

Akko falán keresztes szászló lobog, Fülöp király elköszön. Richárd egyedül vonul Jeruzsálem felé, kiérdemli az Oroszlánszívű nevet. A keresztesek Jeruzsálem előtt állnak, Richárd nem mer támadni, a falak erősek, Szaladin serege körülveszi az övét. Az ostromlókból ostromlottak lehetnek. Éjszaka leple alatt, Szaladin serege megtámadta a kereszteseket, azonban Richárd és néhány lovag feltudta venni a páncélingét  így visszatudta verni a támadásokat, azonban lova halálosan megsebesült a nyílvesszőktől. 1192 szeptember 3-án Richárd és Szaladin békét köt, eszerint a keresztények szabadon járhatnak a szent helyekre. Oroszlánszívű Richárd hajóra száll, de bejelenti visszajön Jeruzsálem elfoglalására, Szaladin azt mondja: “ha el kell vesztenem a földemet, inkább Te vedd el mint bárki más“.

Telnek az évek és a katedrálisok épülnek, A katedrális a népek háza végre elkészült. Még lesz néhány keresztes háború, egyik bizonyára eltéveszti célját, mert meghódítják a keresztény Konstantinápolyt és kifosztják. 1291-ben Akko elestével a keresztes háborúk véget érnek. E háborúkat II. Orbán ezzel a jelszóval indította: “Isten akarata“. Időjözben Európát a 12. és 13. században szép fehér köpennyel takarták be a katedrálisok…

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑