Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, ápr, 24.
Továbbiak: Egyszer Volt... az Ember, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… az Ember – Marco Polo Utazásai

Az Egyszer Volt… az Ember című francia, ismeretterjesztő rajzfilmsorozat az emberiség történetét történetét mutatja be nekünk, Albert Barillének köszönhetően! Az 12. rész a Marco Polo utazásai (1.260 -1.295) most online megnézhető, hogy a töri órán ne legyen hiányosság! 🙂

Tartalom:

1190: amikor a nyugat keresztes háborúkat vezet és katedrálisokat épít, Ázsiát Dzsingisz kán mongol lovasai formálják át. Temüdzsin kora egy maroknyi emberrel kezdődik. Ez a fiatal vezér mesés pályát fut be Dzsingisz kán néven és megalkotja a világtörténelem leghatalmasabb birodalmát. 1200-ban kán lesz, 1207-ben meghódítja Mongóliát és Szibériát, 1209-ben Tibetet, 1211-ben megszállja Kínát, 1218-ban Kazahsztánt  1220-ban háborút indít Horászán ellen, aki megsértette a mongolokat és nem akarja jóvá tenni. Dzsingisz Kán 200,000 ember gyűjt össze, a muzulmánok ugyanennyit. Ugyanekkor, 1214-ben bouvines-i csatában ezer francia lovag győzi le az angolokat. Egy mongol számára a legnagyobb öröm, ha elpusztíthatja az ellenségeit, hajthatja maga előtt, elveheti mindenét, könnyet lát azok szemében, akik szeretik az üldözöttet – az Dzsingisz Kán hitvallása. Amikor 65 évesen, állítólag lóról leesve meghal, a birodalma óriási, de még nagyobbá teszik fiai és unokái, főleg Kubiláj.

Ha a pápa hajlandó ideküldeni hat keresztény bölcset, aki jártas a hét szabad művészetben, tud vitatkozni és bebizonyítja a bálványimádóknak, hogy Krisztus hite a legjobb, minden más törvény hamis, én a Nagy kán és mindenki akin uralkodom, keresztény hitre térünk.” – ez üzente Kubiláj nagy Kán a Polo-testvérekkel és gazdag velencei kereskedőkkel, amikor két éve elmentek és most visszatértek egyikük fiával, Marco Poloval, majd újra útnak indulnak Nagy kánhoz, Pekingbe.

A Nagy kán a leghatalmasabb uralkodó Ádám óta, aki a mai nap él, alakja formás, nem kicsi, nem nagy, izmos minden tagja erős, arca fehér piros pozsgás, szeme fekete, orra kicsi, négy asszonyt tart törvényes feleségként, néhány százat ágyasként. Hatalmas ménest tartanak, benne tízezernél több fehér kancával, amiken egyetlen fekete folt sincsen. A Nagy Kán és egész családja kancák tejéből iszik és abból nem ihat senki más.

Marco Polo gyorsan megtanulta a mongolok harci szokásait, nyelvüket, írásukat és ügyesnek bizonyult. A Nagy kán barátsággal kezelte, megbízásokra küldte. Egyik küldetés a másik után, múlnak az évek. 1292-ben már 17 éve szolgálják Kubilájt Marco és társai, szeretnének már haza menni, de a Nagy kán nem járul hozzá, igen megkedvelte őket. Már kezdik elveszíteni a reményt, amikor három perzsa nagyúr érkezik az udvarba. Uralkodójuk azt szeretné, ha Nagy kán új feleséget adna neki, mert az övé meghalt. A Nagy kán igen megkedvelte a latinos műveltségű embereket, így nehéz szívvel járult ahhoz, hogy elkísérjék a perzsa nagy urakat és a fiatal menyasszonyt  ugyanakkor új tanácsosokról kellett gondoskodni. A Nagy Kán útlevet adott barátainknak, üzenetet küldött a keresztény uralkodóknak, kis flottát szervezett, hogy szállítsa őket. A hosszú úthoz nem volt sok a 13 hajó.

A hazaút három évig tartott, ami igencsak viszontagságos volt. A három Polo-testvér már 24 éve ment el otthonról, elég mesélni-valójuk volt Nagy kán birodalmáról. Velence évszázados háborúba keveredik a nagy versenytárssal Genovával, soha még senki, keresztény, pogány, szaracén vagy tatár nem utazott a világban annyit, mint a tiszteletreméltó Marco Poló, velencei polgár. Lehetnek, elbeszélései tévedések a nyugat azonban mégis először az ő valószerű leírásaiból ismeri meg az addig ismeretlen távol-keletet és két évszázaddal később Kolumbusz Kristóf nyugat felé indul el, hogy megkeresse azt a tájat, amit Marco Polo írt le és így fedezi fel Amerikát…

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑