Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2012, jún, 30.
Továbbiak: Egyszer Volt... az Ötlet, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… az Ötlet – Az Orvosok

Az Egyszer Volt, Hol Nem Volt az Ötlet című francia rajzfilmsorozat, a nagy felfedezéseket és feltalálókat mutatja meg nekünk, úgy hogy a gyerkőcök is jól meg tudják érteni. Most az 8. részt láthatjuk vagyis Az orvosok epizódon ámulhatunk, hogy megtudjuk mondani miről is szól a hippokratészi eskü.

Tartalom:

Az embernek mindig is voltak kisebb-nagyobb sérülései, betegségei. Régen sok mindenre nem volt gyógymód és az emberek rövidebb ideig éltek. Például az őskorban  boszorkányok voltak. Az orvostudomány egy kicsit mindig is varázslat, Kínában feltalálták az akupunktúrát (kis tűkkel való gyógyítást), Babilonban a csillagokat hívták segítségül, Egyiptomban az orvosok papok voltak. A tudományos orvoslás az ókori Görögországban lát napvilágot, legjelesebb képviselője Hippokratész aki Kosz-szigetén létrehoz egy kórházat és egy orvosi iskolát, bevezeti a klinikai megfigyelést.

“A betegek életmódját az ő javukra fogom szabni és mindent elhárítok, ami ártana nekik. Amit kezelés közben látok vagy hallok azt nem fogom kifecsegni. Tisztán és szentül megőrzöm életemet és tudományomat, bármely házba is lépjek be. ” -Mind a mai napig, mintegy 21 évszázada ezt az esküt teszik le az orvosok. Napjaink orvostudománya sokkal több mindenre képes, de Hippokratész elvei ma is érvényesek. Galénosz tanulmányaiból sokat megtud az idegrendszerről, az agyról ami szerinte a lélek otthona, csakúgy mint a májról, ahol a táplálék vérré alakul át, számtalan orvosi értekezést ír, amely több mint egy évezreden át irányadó lesz. Az utána következő századokban az emberiséget nagy járványok pusztítják, ezek közül is a leghalálosabb, a 14. században megjelenő pestis. A pestis elárasztja egész Európát. Anionban a pápa tanácsára egymillióan zarándokoltak Rómába és haltak meg a fekete halálban. Szörnyű évek voltak ezek; háború, éhínség, járványok és a kor csodagyógymódjai a purgálás, érvágás és a beöntés volt. A reneszánsz kor beköszöntével mindez megváltozik és törekedtek az emberi szervezet jobb megismerésére. Leonardo Da Vinci pontos anatómiai rajzokat készít, jön Ambroise Paré borbélyfelcser, segédápoló, aki a sebesült katonák kezelésére forró olaj helyett, gerániumolaj, terpentin és tojássárgája keverékéből készített gyógykenőcsöt…

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑