Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2012, Júl, 24.
Továbbiak: Egyszer Volt... az Ötlet, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… az Ötlet – Faraday és az Elektromosság

Az Egyszer Volt, Hol Nem Volt az Ötlet című francia rajzfilmsorozat, a nagy felfedezéseket és feltalálókat mutatja meg nekünk, úgy hogy a gyerkőcök is jól meg tudják érteni. Most az 14. részt láthatjuk vagyis a Faraday és az elektromosság epizódon ámulhatunk, hogy megtudjuk mondani hogyan is alakul ki a villámlás!

Tartalom:

A legnagyobb tudósok egyike, Albert Einstein bevallotta, hogy nem sokat ért az elektromossághoz. Az elektromosságot nem találta fel senki, mert már volt a történelem előtti korban is. Egy angol ember Francis Brodsky készítette az első higanygőzlámpát véletlenül, de a találmányát elfelejtették. Pieter van Musschenbroek holland fizikus találta fel a leideni palackot amelyben villamos töltéseket lehetett összegyűjteni. Az elektromos töltéssel a francia Nuleabi sokféle játékot talált ki.

Amerikában Benjamin Franklin tanulmányozta az elektromosságot és rájött, hogy a házakat villámhárítokkal lehet megvédeni. Erről Oroszországban Richman tudós is hallott, ő azonban belehalt a kísérletbe a földeletlen zsinór miatt.

A villám működése igazán egyszerű: mint ahogy nem sokkal később Faraday felfedezi a Föld óriási kondenzátor, a talaj negatív töltésű fölötte van egy réteg száraz levegő a troposzféra, ami nem engedi át az elektromos áramot. Efölött van az ionoszféra, amely elsősorban pozitív töltésű. A viharfelhőkben pozitív részecskék gyűlnek össze fent, negatív részecskék lent, és az ellentétes töltésű részecskék találkozása úgy jön, mint a villámcsapás.

Itáliában, Bolognában egy bizonyos Galvani szintén érdeklődött az elektromosság iránt… Volta feltalálta az elektromos elemet. A villám, az iránytű és a mozgó békacomb mindben az elektromosság működik, de még mindig nem tudták mi az és hogyan lehet hasznosítani. Aztán jött egy angol fiatalember Michael Faraday

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑