Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2012, Júl, 16.
Továbbiak: Egyszer Volt... az Ötlet, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… az Ötlet – Lavoisier és a Kémia

Az Egyszer Volt, Hol Nem Volt az Ötlet című francia rajzfilmsorozat, a nagy felfedezéseket és feltalálókat mutatja meg nekünk, úgy hogy a gyerkőcök is jól meg tudják érteni. Most az 12. részt láthatjuk vagyis a Lavoisier és a kémia epizódon ámulhatunk, hogy megtudjuk mondani mi az a flogiszton.

Tartalom:

Démokritosz mondta, hogy 1 alapelem van, az atom. 2000 évvel később a 18. században még mindig azt mondták 4 elem van, a levegő, a föld, a tűz és a víz. De egy új tudomány, a kémia volt születőben és annak révén megtudták magyarázni miből állnak a dolgok. Elsősorban a francia Lavoisier nevéhez köthető a kémia feltalálása, guillotine alatt halt meg.

Lavoasier 23 éves korában megkapja a XV. Lajos király aranyérmét Párizs közvilágításáról szóló tanulmányáért, 25 éves amikor beválasztják a Tudományos Akadémiába. Még ebben az évben megkapja a főregálébérlői megbízást, ami később az életlébe kerül.

A természetben semmi vész el, nem lesz magától, minden átalakul – ez Lavoisier nagy felfedezése, itt kezdődik a modern kémia.

Lavoisier és barátja Lagrange kiszámította, mennyi hőt bocsát ki egy állat teste, azt is, hogy az állat mennyi oxigént használ el. Bebizonyította, hogy a víz két rész hidrogénből és egy rész oxigénből áll. Megszületett a súlyrendszer, neki köszönhetően!

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaEgy hozzászólás Egyszer Volt… az Ötlet – Lavoisier és a Kémia

  1. kiki

    miért nem elérhető mo on?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑