Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2012, Sze, 02.
Továbbiak: Egyszer Volt... az Ötlet, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… az Ötlet – Lorenz, a Ludak Atyja

Az Egyszer Volt, Hol Nem Volt az Ötlet című francia rajzfilmsorozat, a nagy felfedezéseket és feltalálókat mutatja meg nekünk, úgy hogy a gyerkőcök is jól meg tudják érteni. Most az 24. részt láthatjuk vagyis a Lorenz, a ludak atyja epizódon ámulhatunk, hogy megtudjuk mondani kik találták fel a papírt.

Tartalom:

Mi emberek is állatok vagyunk, különbözünk a többi állattól, de hasonlítunk is; hasonlítunk van szívünk, agyunk, reflexünk, ösztönünk, mint az állatoknak, de az állatoknak nincsenek gépeik – érveltek a régiek. Eechart úgy vélekedett, hogy az állat épp olyan, mint egy kerekekkel és rugókkal megáldott gép, és a kutya fejét és farkát rugó köti össze, Pavlov azt gondolta, hogy az állatot reflexek mozgatják, mint az automatát. Az állat nem is egyszerű, inkább bonyolult teremtmény; agy is van benne és vannak igen intelligens állatok is, megismerésükhöz tanulmányozni kell őket a természetes környezetükben: ez az etológia, ami egy modern tudomány. Aki először a legjobban megértette az állatokat az osztrák Konrad Lorenz volt.

Lorenz megfigyelte az állatokat, felismerte jellegzetességeiket, így állapított meg olyan törvényeket, amelyek mindenféle viselkedést megmagyaráznak, például hogy azonos fajhoz tartozó állatok ritkán ölik meg egymást. Az ember fejében is ott lehet az állatoktól öröklött agyának a primitív részében, valahol mélyebbre vésve egy ősrégi parancs, ne öld meg azt aki a fajodhoz tartozik. De hogyha az élet túl nehézzé válik, hogyha a fajtestvéreivel nagyszámban kénytelen kis területen élni, akkor a támadó természet megerősödik. Aztán az emberben ott van a nagyravágyás, a gőg ezeket az állatok nem ismerik.  Ezért jó néha Lorenzhez visszatérni, és újra elővenni az állatok önmérsékletét

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑