Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2012, Júl, 08.
Továbbiak: Egyszer Volt... az Ötlet, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… az Ötlet – Newton

Az Egyszer Volt, Hol Nem Volt az Ötlet című francia rajzfilmsorozat, a nagy felfedezéseket és feltalálókat mutatja meg nekünk, úgy hogy a gyerkőcök is jól meg tudják érteni. Most az 10. részt láthatjuk vagyis a Newton epizódon ámulhatunk, hogy megtudjuk mondani miért nem zuhan a Hold a Földre.

Tartalom:

A világűr, az univerzum annyira hatalmas, annyira titokzatos, vajon hogy tudott meg ennyi rengeteg dolgot róla az ember?  Galilei (aki bebizonyította, hogy a Föld és a többi bolygó a Nap körül kering) halálának évében született meg Isaac Newton földműves családból, aki minden idők legnagyobb felfedezője lesz. Newton egy igazi felfedező volt már egész fiatal korától. A londoni Cambridge Egyetemre  járt,  miközben a 1665-ös a fekete halál pestis pusztítását és az 1666-os londoni tűzvészt is túlélte. Kísérlete egyike volt, hogy a Nap sugarait prizmával megbontotta. Newton eltűnődött, hogy az alma miért esik le a földre, a Hold meg miért nem, így megszületett a Gravitáció törvénye. A gravitáció kicsit olyan dolog, mint a szög és a mágnes; minél nagyobb a kettő közti távolság, annál kisebb az egymásra ható vonzerő. Newton kimutatta, hogy a Hold zuhan, a Föld felé zuhan, de egy másik erő távoltartja, a centrifugális erő. A két erő a gravitációs és a centrifugális erő kiegyenlíti egymást, ezért van, hogy a bolygók a Nap körül keringenek, a Hold pedig a Föld körül. Newton előtt senki nem vetette fel, hogy a centrifugális erő nélkül a Hold rázuhanna a Földre.

Mindaz, amit nekünk Newton tanított már 3 évszázada helytálló, jelentős mértékben gyarapította ismereteinket és mechanikai törvényeinek köszönhetően születhetett meg a modern technológia és mindez a matematika, az alkotóelme és az intelligencia segítségével.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑