Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2012, aug, 05.
Továbbiak: Egyszer Volt... az Ötlet, Rajzfilmsorozatok


Egyszer Volt… az Ötlet – Pasteur és a Mikroorganizmusok

Az Egyszer Volt, Hol Nem Volt az Ötlet című francia rajzfilmsorozat, a nagy felfedezéseket és feltalálókat mutatja meg nekünk, úgy hogy a gyerkőcök is jól meg tudják érteni. Most az 17. részt láthatjuk vagyis a Pasteur és a mikroorganizmusok epizódon ámulhatunk, hogy megtudjuk mondani mi az-az ősnemzés.

Tartalom:

Arisztotelésznek is volt egy tévedése, amit 2000 évig igaznak hittek: a legkisebb állatok maguk születnek a bomlásnak induló anyagokból. A bolha parányi, de ma már tudjuk, hogy vannak sokkal kisebb állatok, százszor, ezerszer, milliószor kisebbek, és időre volt szükség, hogy ezt az új mikroszkopikus világot felfedezzék. Antonie Loverhook nem volt tanult ember, nem beszélt sem latinul, sem görögül, de szerette a nagyítókat és mikroszkópokat, mert velük láthatta a végtelenül kis dolgokat is.

A tudósok nagy része azt hitte, hogy a mikrobák maguktól keletkeznek a piszkos ruhák és romló élelmiszerek szemetéből, erről egy évszázadnál tovább vitatkoztak. Alig 150 év múlva még mindig hisznek az ősnemzésben, de már nem sokáig, hála Louis Pasteurnek… Rossz jegyei ellenére Pasteur a tudományok doktora lett, majd a kémia tanára…

Pasteur volt az első mikrobiológus, intézetével sikerrel harcoltak a nagy fertőző betegségek pestis, tífusz, veszettség, sárgaláz, kolera ellen. Sok új orvosságot fedeztek fel és Pasteur számos tanítványa kapott a munkájáért Nobel-díjat.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑