Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Sze, 17.
Továbbiak: Hogyan működik?, Rajzfilmsorozatok


Hogyan Működik? – A Mamut Hangja

Hogyan működik? angol-francia-német rajzfilmsorozatnak köszönhetően “mamutos” formában ismerkedhetünk meg, hogyan is működnek a hétköznapi dolgaink, mint például a telefonos vagy a zuhanyzó. A furmányos szerkezeteket szép számmal bemutató mese 17. részét tanulmányozhatjuk most, címe: A mamut hangja.

Leírás:

A mamutok kedvenc időtöltése a friss fű és a levelek lelegelése volt, de sajnos a fű nem nőtt olyan gyorsan, mint ahogy a mamut legel. Ez az egyszerű oka, hogy a szigetlakók kitalálták a nagy mamuthajtást. A szigetlakók minden évben friss legelőre hajtották a mamutokat a hegyvidék közelébe, félelmetes és egy lenyűgöző volt a látvány. Hogy a legelőt elérjék a mamutokat átkellet vezetni a hegyvidéket behálózó kanyonok útvesztőin és mindig ez volt az út legnehezebb része. A mamutok amilyen nagyok olyan félénkek és ijedősek, egy pillanat alatt óriási pánik tört ki, Brenda tüsszögésétől. A hatalmas állatok ezután szerte-szét futottak a kanyonok ágaiba.  Az okot amiért Brenda tüsszentése olyan hangos lett, rezonanciának nevezzük.

A tüsszentéstől a levegő rezegni kezdett körülötte, minden hang keletkezésekor ezt történik, ezeket hanghullámoknak nevezzük. Hasonlatosak azokhoz a vízfodrokhoz, amelyek a vízbe dobott kavics okoz. Amikor a hanghullámok valamilyen szilárd tárgyba ütköznek, visszapattannak, ezt nevezzük visszhangnak,  ha többször verődnek vissza, egyre erősödnek és egyre erősebb lesz a hang, ugyanez történik, ha egy vödörbe kiabálunk bele.

A visszhang nem csak oda-meg vissza verődik, hanem minden irányba. Mindenről visszaverődnek és megtéveszthetik a hallgatót. A fülünk kihasználja azt a tényt, hogy a hang maga a levegő rezgése. Amikor bármilyen hangot hallunk, az bejut a fülcsatornába, a fülkagyló járatai összegyűjtik, ezért ilyen mókás a formája. A fülcsatorna belső végét eléri a dobhártyát és az elkezd rezegni. A belső fülben az emberi test legkisebb csontjai átadják a rezgéseket a csigajáratnak, onnan pedig elektromos jelekké alakítva a hallóideg az agyba szállítja őket és tulajdonképpen ott halljuk a hangot. Fülünk minden egyes része rendkívül érzékeny.

Pilbeam dobot hozott, hogy a mamutok tudják hova kell visszajönni, de a dobszó olyan erősen visszhangozott , hogy kanyonokban kőomlást idézett elő. Olive egy dobhártyánk rezeg a hanghullámoktól, arra gondolt, hogy megfordíthatnák ezt a folyamatot és felerősíthetnék a hangot, kell egy szerkezet ami felfogja a hangot ez egy olyan mesterséges hártya. Amire Olive gondolt, az a mikrofon. Hasonló elven működik mint a fülünk, elektromos jellé alakítja a hangot . Ha bekapcsoljuk a mikrofont az érkező hanghullámok megrezegtetik a membránt, ugyanúgy mint a dobhártyát a fülünkben, ennek hatására a mikrofon a hangot elektromos jellé alakítja át. Ezt nem a hallóidegen át, hanem egy vezetéken továbbítja a mikrofon egy erősítőhöz.

A szigetlakók mindent beszereztek, ami egy egyszerá mikrofonhoz, erősítőhöz és hangszóróhoz kellett, és a dob bőre tökéletes ráillett….

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑