Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Sze, 09.
Továbbiak: Hogyan működik?, Rajzfilmsorozatok


Hogyan Működik? – A Túloldal

Hogyan működik? angol-francia-német rajzfilmsorozatnak köszönhetően “mamutos” formában ismerkedhetünk meg, hogyan is működnek a hétköznapi dolgaink, mint például a telefonos vagy a zuhanyzó. A furmányos szerkezeteket szép számmal bemutató mese 15. részét tanulmányozhatjuk most, címe: A túloldal.

Leírás:

Olive unatkozott és törte a fejét, arra gondolt, hogy érdekes lenne megtudni, mi van a mamut sziget hegyének túlsó oldalán. Frank, Pilbeam, Troy és Olive elindultak mamut hajtotta szekéren a kirándulásra. Amikor azonban felértek egy magas részre a mamut megijedt a mélységtől, Olive-ék bármit próbáltak, a nagy termetű állat moccanni sem mert.

Olive azt kívánta, hogy bárcsak úgy tudnának szállni, mint a füst. Azonban nem a füst emelkedik fel, hanem a meleg levegő. Hogy felemelkedjen a levegőbe, a hőlégballonnak könnyebbnek kell lennie, mint az általa kiszorított levegő súlya, az így keletkező erőt hívjuk felhajtóerőnek. A ballon legyen mindig könnyebb, mint a levegőkiszorításával keletkező felhajtóerő, ezt úgy érjük el, hogy a ballonban lévő levegőt melegítjük. A levegő molekulái gyorsabban és nagyobb helyen mozognak, ezt nevezzük hőtágulásnak. Hőtáguláskor jónéhány molekula kiszökik a ballon alján és mivel kevesebb levegő lesz bent, a ballon összsúlya szintén kevesebb lesz és ha könnyebb mint a felhajtóerő, felemelkedik. Olivék hozzákezdtek a hőlégballon építéséhez. A ballont a Brendától kölcsönkért lepedőkből varrták össze, azzal a cérnával, amit szintén Brendától kértek kölcsön. Azután A Feltaláló összerakott egy égőfejet a ballonban lévő levegő melegítésére.

A leszálláshoz egyszerűen le kell zárni az égőfejet, a levegő molekulái lelassulnak és összehúzódnak, más szóval a levegő összehúzódik. Hideg levegő áramlik a ballonba és a hőlégballon összsúlya lassan nagyobb lesz, mint a kiszorított levegőé és mivel a súlya nagyobb a felhajtóerőnél lassan ereszkedni kezd. Nem gondoltak a ballon repülési irányításáról, a szél átvitte őket a hegy túloldalára, most már Franket és Pilbeam bácsit is meg kellett menteni. Olive rájött, hogy egy propellerrel már nemcsak egy egyszerű hőlégballon lesz, hanem léghajó.

A léghajó sokban hasonlít a hőlégballonra, de sok mindenben különbözik is. A léghajó ballonjában nem forró levegő van, hanem egy forró gáz, a neve hélium, ami a természetben annyival ritkább a levegőnél, mint a levegő a víznél. Ha a ballonban lévő hélium már megtartja a hajót, akkor a súlya egyenlőt a kiszorított levegőével, amikor ezt eléri, a léghajó az egyensúly állapotába kerül. A léghajó ballonjában levegőtartályok is vannak, a levegőt ki- vagy bepumpálva, a hajó emelkedik vagy süllyed, ha a levegőt kipumpálják a léghajó súlya egyre csökken és ugyanúgy, mint a hőlégballonnál a súlya kisebb lesz, mint a felhajtóerő, tehát szépen felemelkedik. Hogy leszálljon megfordítjuk a folyamatot, levegőt pumpálunk be, amitől a súlya nagyobb lesz, mint a felhajtóerő és leereszkedik.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑