Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, aug, 04.
Továbbiak: Hogyan működik?, Rajzfilmsorozatok


Hogyan Működik? – Csigák

Hogyan működik? angol-francia-német rajzfilmsorozatnak köszönhetően “mamutos” formában ismerkedhetünk meg, hogyan is működnek a hétköznapi dolgaink, mint például a telefonos vagy a zuhanyzó. A furmányos szerkezeteket szép számmal bemutató mese 6. részét tanulmányozhatjuk most, címe: Csigák.

Leírás:

Bár a mamuttej eléggé csípős, de gazdag ásványi sóban és vitaminokban, a szigetlakók annak köszönhetik egészségüket, hogy mindig csak ezt a tápláló tejet isszák. Az egyetlen probléma a mamutfejéssel az, hogy a mamut nem szereti, ha hozzáérnek, ezért is öltözik be Brenda néni páncélruhába. A szigetlakók új megoldáson törik a fejüket, hogy könnyebben jussanak a mamuttejhez, Olive és Troy répákkal elcsalogatják a mamutot, Brenda pedig megfeji.

Sok terv után végül arra jutottak, hogy egy csigán keresztül húzzák a kötélen fel a mamutot a fejéshez, mivel könnyebb lefelé húzni, mint felfelé, keréken vetik át kötelet. A lifteknél például egy csigán átvetett sodrony tartja az emelkedőszekrényt és a lefelé tartó ellensúlyt. Minél több csiga van, annál jobb, egy dupla csigával például fele annyi erőre van szükség, egy csigasorral még annál is könnyebb, tized annyi erő kell a mamut felemeléséhez, mert tíz csigából áll.

Toronydaru azért nem borul fel, mert van egy ellensúly, ami a végén az ellensúlyozza, mint ahogy a villás targoncának is. Olyan csiga kell, ami meg is tartja a mamutot, mégpedig odafent, láncos csigára van szükség. Az emelő végtelen láncból és három csigából áll, a felső kettő egy tengelyen van, az alsóra akasztjuk a terhet, amit a láncot húzva mozgatunk le és föl. A mamut nem igazán szeret a levegőben lógni, csigákkal és ellensúlyokkal, kellemesebb legyen neki, talán még felemelni sem kellene.

Láncokat és ellensúlyokat alkalmaznak a mozgólépcsőknél is, a mozgólépcsőt hozzákapcsolják egy végtelenített lánchoz, a lánc hajtókerekét pedig egy villanymotor forgatja. A lépcsők fele lefelé megy és ellensúlyozza a felfelé menőket, a motor dolga felfelé vinni az utasokat.

Mamutfejőgép, a mozgólépcső felviszi őket a répacsalikkal, aztán megállnak a ketrecben és Brenda néni megfeji őket, utána pedig mehetnek vissza legelni. Feltalálták a mamutfejő futószalag, mamutforgalmi akadály,

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑