Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Sze, 01.
Továbbiak: Hogyan működik?, Rajzfilmsorozatok


Hogyan Működik? – Egy Mamut Szárnyaiért

Hogyan működik? angol-francia-német rajzfilmsorozatnak köszönhetően “mamutos” formában ismerkedhetünk meg, hogyan is működnek a hétköznapi dolgaink, mint például a telefonos vagy a zuhanyzó. A furmányos szerkezeteket szép számmal bemutató mese 13. részét tanulmányozhatjuk most, címe: Egy mamut szárnyaiért.

Leírás:

Brenda elvállalta a mamutszigeti ponyvatetőgyár irányítását, amíg a tulajdonosa szabadságon volt. Sajnos nagy volt a lemaradás és rengeteg ponyvatetőt kellett kiszállítani, így sok munka várt a férfiakra. Miután Pilbeam és Frank az egyik mamutra rögzítették az összetekert ponyvát, majd az erős szél sárkányként emelte fel a mamutot. A sárkány csak erős szélben tud repülni, a kötél tartja és ezért nem repül el. A szél ereje repíti a sárkányt, kiegyensúlyozza a kötél húzóerejét és a sárkány súlyát és így marad fent a levegőben.

Brenda akaratán kívül nagyszerű ötletet adott, ha a ponyvát szorosabban kötik rá a mamutra, akkor az meghajlik és szárnyprofil formát vesz fel. Repüléskor a levegő szárny fölött hosszabb utat tesz meg, mint alatta, a légnyomás alacsonyabb fölötte és felfelé tolj a szárnyat: ez a felhajtóerő. Kötél megtartja, elrepült, és a mamut vitorlázó repülést csinált. Ez a legegyszerűbb repülési forma.

A gépet egyre gyorsabban addig vontatják, amíg a keletkező felhajtóerő nagyobb lesz, mint a gép súlya. Akkor a gép felemelkedik és repül. A vontatókötelet elengedve a repülőgép egy kicsit süllyed, de halad előre a tolóerőnek köszönhetően, légellenállás okozta erő, pedig fékezi a repülőgépet. Ez a két ellentétes erőpár minden repülőgépre hat.

Troy hiába futtatta a mamutot nem tudott felszállni, úgyhogy elhatározták, hogy megfelelő kerekeket szerelnek a mamut lábaira és a meghajtásról is gondoskodnak. Akárhogy is igyekezett a lehelete nem gyorsította fel a mamutot annyira, hogy a levegőbe emelkedjen, kevés volt a felhajtóerő. A szigetlakók azonban sosem adják fel és ötletdús emberek, főleg Olive. Kellett valami ami felrepíti a mamutot a levőbe. A gyár tulajdonosa hazaérkezett szabadságáról, amint megismerte a szigetlakók kísérleteit, felhagyott a tetőponyvakészítéssel és átnyergelt a repülőgépgyártásra…

A repülőgépet borkormánnyal és pedálokkal irányítják. A kormányt hátrahúzva a gép farkán lévő kormánylapátok elfordulnak, így a gép orra felemelkedik és felfelé repül. A kormányt előre tolva az orr süllyed, a farok emelkedik és a gép ereszkedik. A pedálok mozgatják az oldalkormánylapokat és ezek fordítják el a gépet, ezzel együtt a a botkormányt is oldalra kell húzni, hogy a repülőgép egyenletesen forduljon.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑