Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Sze, 13.
Továbbiak: Hogyan működik?, Rajzfilmsorozatok


Hogyan Működik? – Fűtés

Hogyan működik? angol-francia-német rajzfilmsorozatnak köszönhetően “mamutos” formában ismerkedhetünk meg, hogyan is működnek a hétköznapi dolgaink, mint például a telefonos vagy a zuhanyzó. A furmányos szerkezeteket szép számmal bemutató mese 16. részét tanulmányozhatjuk most, címe: Fűtés.

Leírás:

Szeles, hideg nap volt a mamutszigeten, ilyenkor csak egy jó, forró fürdő segíthet. A Feltaláló forró víz után indult Brendához ahol mamut szolgáltatta a kellemes meleget, nincs párja egy mamutnak egy hideg ház felfűtésében.

Mamutormányból bőven folyik a meleg víz, a forró tárgyak, mint a Nap, hőt sugároznak ez terjed a levegőben és amikor hidegbe ütközik, felmelegíti; ezt nevezzük sugárzásos hőátvitelnek. A hőátvitel másik formája a hőáramlás; a folyadék- és gázmolekulák mozognak, melegítéskor még nagyobb utat tesznek meg, a meleg folyadék és gáz kitágul, lehűléskor pedig összezsugorodik. A mamutok úgy tűnik nagy mennyiségű hőt tárolnak el a nap folyamán a Nap sugaraiból és hőt termelnek kedvenc téli étkük, a mocsári fű emésztésekor is. Alvás közben a víz az ormányban felmelegszik, a meleg víz a hőáramlás szabálya szerint felmelegszik és pompásan lehet vele zuhanyozni.

Pilbeam bácsi ágymelegítőként is használja a mamutot. A harmadik fűtési forma a hővezetés; amikor egy szilárd test melegszik, a molekulák gyorsan rezegnek és más molekulákkal ütköznek és így adják át a hőt. A helyi mosodában is mamutok vannak, Olive más példát is mutat. A mamutok kiválóan vasalnak is, Brenda rájött, hogy ha jó helyen csiklandozza meg a mamutokat megfordulnak és a ruhák ki vannak vasalva.

Frank és Pilbeam hozzákezdtek a Feltaláló mamutzuhanyzójának építéséhez és úgy dolgoztak, mint a mesteremberek általában. Kihűlt a levesük, olyasmi kell, ami nem engedi kihűlni a levest, olyan mint a mamutormány, csak étvágygerjesztőbb. A szigetlakók a termoszra gondoltak, amiben az ital, hideg vagy meleg maradt. A belsejében kettős falú üveg- vagy acéltartály van, a fala foncsorozott, így a hő nem jut be kintről, illetve nem jut ki belülről. A két fal között légüres tér van, így a hő sem sugárzással, sem hőátadással nem terjedhet, a dugója is szigetelőanyagból készül, például parafából, mivel az sem vezeti a hőt. És attól fogva, a falu minden lakójának jutott leves a tél minden napjára,

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑