Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Júl, 15.
Továbbiak: Hogyan működik?, Rajzfilmsorozatok


Hogyan Működik? – Gördülő Kövek

A Hogyan működik? angol-francia-német rajzfilmsorozatnak köszönhetően “mamutos” formában ismerkedhetünk meg, hogyan is működnek a hétköznapi dolgaink, mint például a telefonos vagy a zuhanyzó. A furmányos szerkezeteket szép számmal bemutató mese 1. részét tanulmányozhatjuk most, címe: Gördülő kövek.

Leírás:

A szigetlakók elhatározták, hogy utakat építenek a közlekedési káosz elkerülése végett. Az úthoz kavics és szurokréteg kell, a kavics gyártása nem volt könnyű feladat: toronyról dobták le a hatalmas kőtömböket. A lejtőről lehajítani a köveket azonban egyszerűbb megoldás, mint a toronyról, a szigetlakók felfedezték az egyik legősibb gép működési elvét ez pedig az ék, azaz ferde sík. Bár a ferde síkon hosszabb utat kell megtenni a sziklának, mint függőlegesen, – mint például a toronyban -, de kevesebb erő kell hozzá, azért mert a szikla súlyát a mamut és a lejtő közösen viseli.

A szigetlakók rájöttek, hogy a lejtő egy egyszerű gép, mellyel kis erővel nagy súlyt lehet mozgatni. Olive rájött, hogy mire jó még a ferde sík és ez az ék lényege. Amikor már elegendő kavics volt az utakhoz, a következő feladat a patak fölötti híd megépítése volt. A szigetlakók rájöttek, hogy ha a rönkbe helyezett éket nagy erővel nyomjuk, az ék élével megfelelő szögben ható erő könnyen kettérepeszti a farönköt. Troy baltát készített, vagyis egy nyélre erősített éket. A nyél arra szolgál, hogy nagy sebességgel üssön a balta, nyéllel nagyobb erőt lehet kifejteni és így még könnyebb a favágás, egy másik ékkel pedig a balta fejét rögzíthetjük.

Az eke is tulajdonképpen egy ék, amelyet egy igásállat vagy egy traktor húz végig a földön. Az ember több mint 5000 éve használ faekét, az eke az egyik legrégebbi gép és ezzel készítjük elő a talajt a vetésre. Ékkel egy fémhordót is kilehet nyitni, – csak egy kicsit fejlettebb ék kell, mint a balta – , a konzervnyitóval. A szigetlakók megtanulták a szurkot felolvasztani, amibe egy trampli mamut bele is rohant, így szükség volt egy szőrvágóra, azaz két egymásra fektetett pengére, ékre, amely nagy erővel vág!

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑