Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, aug, 16.
Továbbiak: Hogyan működik?, Rajzfilmsorozatok


Hogyan Működik? – Gőz a Köbön

Hogyan működik? angol-francia-német rajzfilmsorozatnak köszönhetően “mamutos” formában ismerkedhetünk meg, hogyan is működnek a hétköznapi dolgaink, mint például a telefonos vagy a zuhanyzó. A furmányos szerkezeteket szép számmal bemutató mese 9. részét tanulmányozhatjuk most, címe: Gőz a köbön.

Leírás:

A mamutszigeti gőzkorszak akkor kezdődött, amikor Olive és Troy elmentek a Mamutland vidámparkba, a vidámpark sok játékot és kalandot ígért. A barátaink kipróbálták az óriáskereket is, de sajnos nem találták elég izgalmasnak, úgyhogy egy kis Brenda-féle vattacukorba próbálták fojtani a csalódottságukat.

Olive olyan gépet akart építeni, ami gyorsan forgatja az óriáskereket és a vattacukorgépet, amitől a vidámpark nagy durranás lesz, gőzmeghajtással. Így történt, hogy Olive, Troy, Frank és Pilbeam segítségével megépített egy kezdetleges gőzgépet, amikor a vízből gőz lesz, kitágul és elegendő energia keletkezik, hogy megmozdítsa a dugattyút az üreges hengerben. Hogy a dugattyú visszamenjen rá kell önteni egy vödör hideg vizet a hengerre ettől gőz lecsapódik és csökken a nyomás, így a külső nyomás visszanyomja a dugattyút. Végül egy forgattyús tengelyen át ez az energia állandó körmozgássá változik. A gépet Olive-ék udvarán építették meg, Frank és Pilbeam, akik most is készséggel segítettek, folyamatosan táplálták a tüzet.

A szén és fatüzeléssel felépítettek egy igazi óriáskereket. Frank rakta a tüzet, Pilbeam bácsi pedig hűtötte a hengert hideg vízzel, de sajnos a gőzgép nem termelt annyi energiát, ami egy igazán gyors forgáshoz kellett, sokkal hatékonyabb gőzgépet kell tervezni, amihez nem kell ennyi szén vagy fa. Olive rájött, hogy se a fűtés, se a hűtés nem volt tökéletes, ezért egy kettős működésű gőzgépet építettek, ahol a henger mindkét végére rávezették a gőzt, amely egyszer felfelé, majd lefelé tolta a dugattyút. Kevesebb lett a hőveszteség és sokkal több üzemanyagot hasznosított. Úgy döntöttek a szigetlakók, hogy a vattacukorgépen próbálják ki az új gőzgépet. A próbaüzem kudarca ellenére hamarosan felépült az új óriáskerék is és magas kémény állt a gép mellett és nagyon bölcsen, maguk próbálták ki az új óriáskereket. Egyetlen gyenge pontja volt a gőzgépnek, nevezetesen a kazán szilárdsága, nem bírta a nyomást, amivel a kitáguló gőz feszítette a falát…

A nagy kudarc után Olive átalakította a gőzgépet, hogy még biztonságosabb legyen. A kondenzvizet visszavezették a kazánba, kerekekre rakta a gépet, így a parkban ott lehetett üzembe állítani, ahol szükség volt rá.Egy generátort is felszerelt a gép mellé, hogy legyen áram a park lámpáinak és hangszóróinak és biztonsági szelepet tett a kazánra. Ezzel hatékonnyá és biztonságossá tette a gőzgépet. Olive rájött, hogy a gép mindenféle feladatra alkalmas, akár a vízipuskák megtöltésére is.

Brenda hatalmas, illatos felhőket eregető vattacukorgépe a gyerekek kedvence lett. Közben Olive és Troy teljes gőzzel dolgozott a legújabb találmányon a gőzhullámvasúton  Olive-nak újabb nagy ötlete támadt, peremes kerekeket szerelt a mozdonyra, hogy még sebesebben robogjon a sínen. A hullámvasút rengeteg családot csábított ki a Mamutland parkba, mindenki kíváncsi volt az új parkra, mint Olive minden találmányának ennek is egyetlen gyenge láncszeme volt, az apja…

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑