Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, szept, 25.
Továbbiak: Hogyan működik?, Rajzfilmsorozatok


Hogyan Működik? – Hűtés

Hogyan működik? angol-francia-német rajzfilmsorozatnak köszönhetően “mamutos” formában ismerkedhetünk meg, hogyan is működnek a hétköznapi dolgaink, mint például a telefonos vagy a zuhanyzó. A furmányos szerkezeteket szép számmal bemutató mese 19. részét tanulmányozhatjuk most, címe: Hűtés.

Leírás:

Forró nap volt a mamutszigeten és a szigetlakók nem találtak sehol enyhülést. Még a napernyő alatt is meleg volt, így a folyóhoz mentek, azonban a mamutok megelőzték őket. A mamutmeghajtásos legyező is csak egy ideig volt megfelelő a szigetlakók számára, így Olive gondolkozott egy olyan gépen, ami nem csak megforgatja a levegőt, hanem ami hidegre cseréli a levegőt.

A hűtőszekrény frissen tartja az élelmiszereket, a hő párologtatással távozik. A kompresszor légnemű hűtőanyagot pumpál a csöveken át a hűtő hátulján található kondenzátorba, ahol a nyomás hatására folyadékká sűrűsödik és leadja a hőt. A hő elpárolog a légbe, a folyadék lehűl, a szabályozószelepen át befolyik a hűtőtérbe. A hűtőfolyadék a magas nyomású térből elindul az alacsony nyomású tér felé, megérkezik a hűtőben lévő párologtatóba, ahol kitágul és elpárolog. Amikor a folyadék újra légnemű válik, hőt vesz fel és lehűti a hűtő belsejét, ezután a folyamat újra kezdődik.

A légkondicionáló működése hasonló a hűtőgépéhez kivéve, hogy a hőt kibocsátó részek, a kompresszor és a kondenzátor az épületen kívül vannak, míg a hőfelvevőegység odabenn bent van és hűti a szobát. A hatékony működéshez a légkondicionálónak nem csak le kell hűtenie a terem levegőjét, ezért egy nagy teljesítményű ventilátor szívja ki a levegőt a hűtendő térből és egy másik ventilátor a kondenzátor mellől fújja el a meleg levegőt.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel az oldal tetejére ↑