Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Júl, 23.
Továbbiak: Hogyan működik?, Rajzfilmsorozatok


Hogyan Működik? – Mamutfürdetés

Hogyan működik? angol-francia-német rajzfilmsorozatnak köszönhetően “mamutos” formában ismerkedhetünk meg, hogyan is működnek a hétköznapi dolgaink, mint például a telefonos vagy a zuhanyzó. A furmányos szerkezeteket szép számmal bemutató mese 3. részét tanulmányozhatjuk most, címe: Mamutfürdetés.

Leírás:

Hosszú forró nyár volt a mamutszigeten, a halak elbújtak, a mamutok bűzlöttek a mamutok bűze egyre áthatóbb lett és valamiképp meg kellett őket tisztítani, a feladat roppant leleményességet kívánt. Olive és Pilbeam bácsi összeszerelték a mamutszárítógépet, de előbb meg kellett fürdetni a mamutokat. Sok módja van, hogy vízbe vigyünk egy mamutot, mind közül a csörlő a legalkalmasabb.

A csörlő arra példa, hogy többszörözhető meg az erő egy kerék és egy tengely segítségével. A tengely végére karokat tesznek, amikkel forgatják a dobot és a tengelyt. Csörlőzéskor a csörlőkarok nagyobb ívet írnak le, mint a belső dob, így lehet nagyobb erőt kifejteni. Ezen az elven működik a csavarhúzó. A csavarhúzó nyele sokkal szélesebb, mint az éle, amitől könnyebb a fogása és nagyobb erővel hajtja a csavart. A szardíniás doboz nyitója könnyedén feltekeri a fémcsíkot és nem kell nagy erő a kormányzáshoz se, mert a középen lévő fogasrész segítségével mozgatjuk a kocsi kerekeit. A víz erejét elsők között fordította a maga hasznára az ember. A rohanó víz energiája megtöbbszöröződik a tengelyen, a fogaskerekeken át és így mozgatja a víz ereje a gabonát őrlő köveket.

A mamutszárítógép felkeltette a szigetlakók érdeklődését és ez kapóra jött, mert szükség volt rájuk a gép működtetéséhez. A szigetlakók súlya mozgatta a lapátot, a tengelyt, amin a tollak forogtak. Ez a csörlőzéssel ellentétes módszer. A tengely forgása sokkal gyorsabbá alakul a kerék kerületén, azaz a tollak csúcsainál.

Sokkal erősebb szélgépre volt szükség, egy szélmalom, ami ugyanúgy működik, mint a vízimalom. A vitorláit a szél mozgatja s úgy forognak, mint egy kerék, az energiát egy fémtárcsának adja át a tengely, majd a fogaskerekeken át megforgatja a malomköveket. A szélmalmok nagyon is jók voltak, de nem termeltek annyi energiát, mint a szélturbinák, amelyek a szél erejét alakítják át elektromos energiává.

A szélturbina lapátjai szárnyformájúak, így képes a lehető legtöbb szélenergiát hasznosítani. A lapátok lassan forognak, de beljebb felgyorsul a mozgás, hogy a generátor áramot termelhessen, de nagy teljesítményhez egy egész vízi erőműre van szükség. A gát mögé zárt víz óriási nyomása bepréseli a vizet a turbinákhoz, a víz rohan a csőben, megforgatja a lapátot és a generátort. Az energiát vesztett víz elhagyja a turbinaházat.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑