Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, okt, 07.
Továbbiak: Hogyan működik?, Rajzfilmsorozatok


Hogyan Működik? – Mindent a Hídért

Hogyan működik? angol-francia-német rajzfilmsorozatnak köszönhetően “mamutos” formában ismerkedhetünk meg, hogyan is működnek a hétköznapi dolgaink, mint például a telefonos vagy a zuhanyzó. A furmányos szerkezeteket szép számmal bemutató mese 22. részét tanulmányozhatjuk most, címe: Mindent a hídért.

Leírás:

Néhány nappal a nagy híd átadása előtt rendezték a mamutszigeti koncertet és a Feltaláló még életében nem vett még részt ilyen fura zenei eseményen. A szigetlakók is kiöltöztek az estre, biciklivédővel, könyökvédővel. A Feltaláló késve jött rá, hogy a hangszerként használt mamutok miatt történt az óvintézkedés..

Olive és Feltaláló korán mentek megnézni, hogy halad a hídépítés. Amikor ráfújunk az italos pohár szájára a hang azért keletkezik, mert a benne lévő levegő rezeg. Amikor kevesebb folyadék van az üvegben, a levegőből több lesz és a több levegő sokkal lassabban rezeg, ezért mélyebb a hangja. És ezen az alapon működnek a fa- és a rézfúvós hangszerek. A furulyának hét lyuka van, mindegyik más-más magasságú hangot ad ki. Olive-ot és Feltalálót annyira lekötötte a beszélgetés, hogy észre sem vették, hogy odaértek az építkezéshez. A munka nagy részét már elvégezték, már csak egy feladatuk volt hátra, hogy hosszú kábelekkel megerősítsék a hidat. A szigetlakók a mamutokkal feszítették ki a kábeleket, de ha mamutokkal dolgozik az ember számítani kell a meglepetésre.

A kábel remeg. Minden hangszer, amely húrokkal képzi a hangot azonos elven működik. A húros hangszerek a húrok rezgésével adnak hangot, a húrokat pedig a zenészek pengetik és közben a másik kezükkel lefogják a húrokat, mint a gitárnál, vagy egy vonóval rezegtetik a hangokat, mint a hegedűnél. A húrokat meg kell feszíteni és a hangszerek nyakán lévő kulcsok elforgatásával lehet hangolni.

Minden zenésznek megfájdult a füle, így a szigetlakók hangszerek készítésébe kezdtek. A szaxofon fémből készül és a zenésznek nem egyszerűen csak bele kell fújnia egy lyukba, egy hajlékony nádat is meg kell fújnia és az rezegteti a levegőt a szaxofonban. Más fafúvósokban, mint az oboában és fagottban két nád szolgál erre a célra, ezeknek a hangszereknek természetesen más a hangzásuk. A harsona hasonlóan működik, mint a trombita, de különleges csőrendszere van, a tolórésszel rövidíthetjük vagy hosszabbíthatjuk a csövet és más hangot kapunk.

Az ütővel vagy kézzel ütött hangszereket ütőhangszereknek nevezzük és pont ugyanúgy képzik a hangot, mint a mamut gyomra, pont ez történik, amikor egy dobos megüti a dobot, csak éppenséggel a dob nem bokrosodik meg az előadás közben. A mamutagyar helyett a zenészek fém- vagy falapot használnak, amikor megütik  az alatta lévő rezonátorban rezeg a levegő és felhangosítja, felerősíti a hangot. A xilofon különböző hosszúságú fa- vagy fémlapok és rezonátorok együttese, minden egyes rezonátor más és más hangot ad…

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑