Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, aug, 24.
Továbbiak: Hogyan működik?, Rajzfilmsorozatok


Hogyan Működik? – Motorhiba

Hogyan működik? angol-francia-német rajzfilmsorozatnak köszönhetően “mamutos” formában ismerkedhetünk meg, hogyan is működnek a hétköznapi dolgaink, mint például a telefonos vagy a zuhanyzó. A furmányos szerkezeteket szép számmal bemutató mese 11. részét tanulmányozhatjuk most, címe: Motorhiba.

Leírás:

A belső égésű motorok kifejlesztésének fura, de igaz, egyszerű és ízletes oka volt, a pizza. Frank és Pilbeam tüzijátékot rendeztek a Mamutpizzaház ünnepélyes megnyitóján. Egyre több megrendelést kaptak és Olive indította útnak a lomha pizzafutárokat, mamutházhozszállítással

A mamutok sok mindenben ügyesek, de pizza házhozszállítást várni tőlük 30 perce alatt, mégis túlzás, így Olive kiment a friss levegőre gondolkozni és ekkor jött az ötlete, hogy rakétával fogják eljuttatni a pizzát a vevőhöz. A rakéta a legegyszerűbb hőerőgép, üzemanyagot éget el az égőterében. A keletkezett gázok kitágulnak és a nyíláson távozva a magasba emelik a rakétát. Az indítószerkezet a csúcsban van, ami után a forró gázokat elvezető cső következik, a szilárd üzemanyag a cső és a fal között, a forgatható fúvókával pedig kormányozni is lehet.

Olive megkérte Franket és Pilbeamet, hogy készítsen egy rakétameghajtású kocsit. Két rakétát szereltek a kocsira és Troyt jelölték ki berepülő pilótának. A szilárd üzemanyagú rakéták csak akkor állnak meg, ameddig üzemanyaguk elég. Rakétameghajtású irányítható pizzakocsi. A szigetlakók megfeledkeztek arról, hogy oxigén vagy levegő is kell az égéshez. Egy űrhajóban például van üzemanyag és oxigéntartály, melyek az égőtérbe kerülve berobbantják őket és a fúvókán kiáramló levegő hajtja az űrhajót.

A nagy repülőgépek turbósugárműve egy nagy ventilátorral hajtja a levegőt a kompresszorokba, az égőtérben elég a kerozin, a forró levegő a kiömlő nyílás felé áramlik és meghajt egy turbinát, amely a ventilátort és a kompresszort működteti. A beáramló levegő előbb hűt, majd maga is felmelegszik és a hajtóműből kiáramló levegő óriási erővel hajtja a gépet. A sugárhajtómű előnye a rakétával szemben, hogy nem kell az oxigént magával vinnie, ezért könnyebb, a hátránya, hogy nem működik kint az űrben azért mert ott nincsen oxigén.

Frank utolsó rakétájának irányzéka megbolondult és egyenesen a mormoták járataiba repült, a felszabaduló gázok a levegőbe röpítették szegény kis mormotákat. A mormotákon megfigyelt jelenség a benzinmotor, azaz a belsőégésű motor működésének gyakorlati alapja. Itt egy sor dugattyú kapcsolódik egyetlen főtengelyhez, folyékony üzemanyagot, benzin-levegő keveréket fecskendez és sűrítenek össze a hengerben. A keveréket egy szikra robbantja be és a robbanás lefelé löki a dugattyút, az égésterméket a felfelé tartó dugattyú kinyomja és ezek az ütemek egyre is¨ismétlődnek. A benzinmotor, amit építettek, nemcsak fürge és erős volt, hanem gyorsan és könnyen indult, illetve állt meg, ami fontos szempont a pizza házhozszállításakor….

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑