Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, aug, 20.
Továbbiak: Hogyan működik?, Rajzfilmsorozatok


Hogyan Működik? – Süllyedő Érzés

Hogyan működik? angol-francia-német rajzfilmsorozatnak köszönhetően “mamutos” formában ismerkedhetünk meg, hogyan is működnek a hétköznapi dolgaink, mint például a telefonos vagy a zuhanyzó. A furmányos szerkezeteket szép számmal bemutató mese 10. részét tanulmányozhatjuk most, címe: Süllyedő érzés.

Leírás:

A mamutkomp lesz az első, rendszeresen közlekedő hajó Mamutsziget és a legközelebbi sziget között. Utasokat, csomagokat és minden mást fog szállítani, de sajnos a komp túlterhelt volt, úgyhogy az első nagy hullám szörnyű felfordulást okozott, a rakománya oda lett, elsüllyedtek. Olive megállapította, hogy a levegő feljön a vízre és ha sikerülne lent tartani, csónak tele levegővel, lesüllyedni egészen a tengerfenékig. Két csónak egymásra fordítunk és jó erősen összekötözzük őket benn marad a levegő, mint egy csonthéjas buborék. A csónakok fennmaradnak a vízen, Frank és Troy egész éjjel dolgoztak, másnap első útjára indult az újfajta hajó.

A csőbe trombitálva a mamut levegőt présel a csőbe és a légzsákokba, amit a szándékosan elsüllyedő csónakra szerelte, ami így már tengeralattjáró lett. A légzsákokat elérve, a levegő amit a mamut fúj nem tud tovább menni és feltölti a légzsákokat. Azt gondolhatnánk, hogy a több levegő súlya miatt a tengeralattjáró elsüllyed, de nem, mert nem a súlya miatt süllyed el a tárgy, hanem a sűrűsége miatt. A sűrűséget úgy kapjuk meg, hogy a tömeget elosztjuk a térfogattal, azaz hogy mekkora helyet foglal el. Ha egy tárgy sűrűsége nagyobb, mint a víz sűrűsége akkora az elsüllyed, mint egy szög és a tengeralattjáró is, de ha egy tárgy sűrűsége kisebb mint a vízé, akkor fennmarad. A levegő nem olyan sűrű, mint a víz, levegővel a tartályaiban a tengeralattjáró sűrűsége kisebb lesz, mint a körülötte lévő vízé és elkezd emelkedni és végül a felszínre bukkan.

Miután minden csomag felkerült elkezdték őket pakolni a mamutkompra, ami indulásra készen állt újra a szomszédos szigetre, de ezúttal sokkal óvatosabbak voltak és kevesebb utast és árut vettek a fedélzetre. Amikor nagy hullám éri a hajót, mint legutóbb a komppal is történt, a hajó elkezd billegni, néha túlságosan is. A stabilizátorok az a két nagy labát megakadályozzák, hogy felboruljon és biztonságossá teszik az utat. Ha a hullám alulról éri a lapátot az felfelé mozog, ha pedig a víz a lapát fölé áramlik akkor lefelé nyomja. A hajótest két oldalán lévő lapátok mozgása egyensúlyba tartja a hajót és az nem borul fel.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑