Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Sze, 05.
Továbbiak: Hogyan működik?, Rajzfilmsorozatok


Hogyan Működik? – Valahol a Mamuton Túl

Hogyan működik? angol-francia-német rajzfilmsorozatnak köszönhetően “mamutos” formában ismerkedhetünk meg, hogyan is működnek a hétköznapi dolgaink, mint például a telefonos vagy a zuhanyzó. A furmányos szerkezeteket szép számmal bemutató mese 14. részét tanulmányozhatjuk most, címe: Valahol a mamuton túl.

Leírás:

A Feltaláló és Troy üvegtárgyak készítésébe fogtak, de Troy termete folytán sajnos nem maradt meg mindegyik üveg sértetlenül, köztudott, hogy az üvegszobrok törékenyek. A Feltaláló és Troy egész nap kerestek egy perselyt, Troy fél éjszaka fenn maradt keresni miután megtudta, hogy a fizetése volt benne, de végül feladta és ott aludt a műhelyben. Másnap reggel nagy meglepetésre ébredt, ugyanis fényjátékot látott megjelenni a kiteregetett pólón.

Amikor a fény áttetsző anyagokon halad át, mint a kristályszobrok, megtörik, meghajlik. A messzi tárgyról jövő fénysugarakat egy lencse töri meg és gyűjti össze, mindeközben a felső és az alsó sugarak helyet cserélnek és a tárgy képe fordítva jelenik meg, a feje tetejére áll. Troy elhitte azt a mondást, hogy minden szivárvány alatt arannyal teli korsó van, így biciklire szállt és a szivárvány után ment. Olive és A Feltaláló megpróbálták megkeresni Troyt, de az intelligens lány kitalálta, hogy ha két lencsét egymás elé rak messzire is elláthat.

A lencsék valóban roppant hasznosak, például a szemünkben is vannak, hogy éles képet kaphassunk a tárgyakról. A lencse is szemüveg, vagy a nagyító is, a fényképezőgép, sok helyen használjuk. Az amire Olive rájött az a lényege a távcsőnek és a teleszkópnak is. Az egyszerűbb prizmás távcsőben van egy nagy tárgylencse a kép megformálására, egy kisebb konvex lencse a kép megfordítására és egy szemlencse, amin át a képet látjuk.

A kétszemű távcső kissé más, mint a teleszkóp ugyanis két prizmát helyeztek a tárgy és a szemlencse közé, ezeken át halad a fény a távcsőben. Ez egy sokkal megbízhatóbb rendszer és a kép a valóságnak megfelelő és mivel a tárgylencsék távolabb vannak, mint a szemeink, a három dimenziós kép is pontosabb.

A szobron áthaladó fény, az üvegkristály, a szivárvány hét színére bontotta fel a fehér fényt: vörös, narancs, sárga, zöld, indigó, kék és ibolya…

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑