Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Júl, 27.
Továbbiak: Hogyan működik?, Rajzfilmsorozatok


Hogyan Működik? – Vidám Vásár

Hogyan működik? angol-francia-német rajzfilmsorozatnak köszönhetően “mamutos” formában ismerkedhetünk meg, hogyan is működnek a hétköznapi dolgaink, mint például a telefonos vagy a zuhanyzó. A furmányos szerkezeteket szép számmal bemutató mese 4. részét tanulmányozhatjuk most, címe: Vidám vásár.

Leírás: 

Mamutszigeten közeledett az éves vásár ideje és Olive azt akarta, hogy idén sikeres legyen, ugyanis tavaly senki sem jött el, mert unalmas volt.  Olive azt javasolta, hogy építsék egybe Frank bácsi körbeforgó korongot és Pilbeam bácsi hintáját…

Amikor a salátát beletesszük a szárító kosarába, megforgatjuk a kart és a fogaskerekek segítségével forogni kezd a kosár és a centrifugális erő hatására kicsapódik a víz. A szárítóban fogaskerekek vannak, a külső fogasgyűrű forgatja a nagyobbat, ami meg a kisebbet és így a kar lassú forgatása nagy sebességgel forgatja a salátáskosarat és a saláta máris száraz.

A salátaszárító ötlete a körhintánál. Olive azt találta ki, hogy kerékáttételt fog használni a körhintánál. Az áttétel, amit Olive kitalált azt jelentette, hogy egy kerék forgat egy vele érintkező másik kereket és minél nagyobb a különbség a méreteik között, annál nagyobb a különbség a sebességük között. Sokféle fogaskerék típus van: a kúpos fogaskerék, ahol a két kerék szöget zár be egymással, hogy megváltozzon a forgásirány. Csigakerék, ahol a fogasléc csatlakozik a fogaskerékhez, hogy megváltozzon a mozgásirány. A fogasléc és kerék, ahol a fogaskerék egy csúszó léchez kapcsolódik és a körmozgást előre-hátramozgássá, illetve viszont alakítja. A homlokfogaskerekek, ahol a két kerék egy síkban forog a forgásirány és a forgássebesség vagy erő megváltoztatására. Sokfelé használunk fogaskerekeket: a kerékpáron, az autók ablakemelőjében, sőt még a locsolóban is.

A habverő is fogaskerekekkel működik, kúpfogaskerekekkel: a hajtó kar egy koronakereket forgat és az két kúpfogaskereket és azok, mivel a koronakerék ellentétes oldalán vannak, ellentétes irányban forognak. Azért tudja a habverő szép simára verni a masszát, mert a kések egyszerre két irányba keverik a tésztát.

A körhinta forgatásához ékszíjat használtak végül szigetlakók, ugyanis Troy biciklivel hajtotta a kerekeket…

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑