Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, aug, 08.
Továbbiak: Hogyan működik?, Rajzfilmsorozatok


Hogyan Működik? – Vízi Élet

Hogyan működik? angol-francia-német rajzfilmsorozatnak köszönhetően “mamutos” formában ismerkedhetünk meg, hogyan is működnek a hétköznapi dolgaink, mint például a telefonos vagy a zuhanyzó. A furmányos szerkezeteket szép számmal bemutató mese 7. részét tanulmányozhatjuk most, címe: Vízi élet.

Leírás:

Friss és szeles idő volt aznap a mamutszigeten, kérni sem lehetett jobb időt a nagymosásra. Mamutsziget legnagyobb tavának közepén feküdt Legelő-sziget, itt volt a legtáplálóbb és a legfrissebb fű az egész szigeten, a mamutok imádták. Egy nagyon régi fahíd vezetett át a szigetre, olyan régi, hogy a szigetlakók már nem is emlékeztek rá, ki építette. Sajnos azonban a híd javításáról is megfeledkeztek, így összeomlott amikor Pilbeam áthaladt rajta két mamuttal. A kiabálásra és a trombitálásra sokan kijöttek a tópartra.

Olive tanácsára sok nagy fát kötöttek össze, ami talán a mamut súlyát is elbírja. El is kezdték vágni a fát azon nyomban, amit összekötve már tutajnak hívunk. Ha egy tárgyat a vízbe teszünk az bizonyos mennyiségű vizet kiszorít, a víz pedig fölnyomja, ezt nevezzük felhajtóerőnek. És ha a felhajtóerő ugyanakkora, mint a tárgy súlya, akkor a tárgy – jelen esetben a tutaj és Frank – fennmarad a víz színén. Miután a mamut és Pilbeam felszállt, a tutaj összsúlya nagyobb lett, mint az általa kiszorított víz súlya, a felhajtóerő nem volt elég, hogy fenntartsa őket a vízen.

Tehát, hogy a tutaj ússzon a vízen több vizet kell kiszorítania. Palánk építése a tutaj oldalára. A palánkkal körülvett tutaj (más néven hajótest) nagyobb vízmennyiséget szorít ki, az így keletkező felhajtóerő fenntartja a tutajt mamutostól.

A hajóstesttel már sikerült a vízen maradni Pilbeam-nek, Franknek és a mamutnak, azonban a többirányú hajómozgás miatt körbe-körbe mentek csak nagy nehezen értek a tó túlsó oldalára. Olive jobb megoldás után keresve szél segített neki, szél sok minden könnyedén elrepít magával.

A lepedő segítségével jut át a csónak, az a csónak vitorlája. Olive és Frank kormányt is szerelt rá, hogy azzal irányíthassák, amikor Frank átért Pilbeam felhajtotta a mamutot a csónakra és akkor valami mást is megtanultak a vitorlázásról. Vitorlázni ellenszélben is lehet. Amikor a csónak ugyanabban az irányban, mint a szél akkor azt mondjuk hátszéllel vitorlázik, behúzott vászonnal a csónak éles szögben is vitorlázhat a széllel szemben. Amikor a széllel szembe fordulunk takkolunk…

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑