Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2012, márc, 14.
Továbbiak: Egyszer Volt… az Emberi Test, Rajzfilmsorozatok


Hol Volt, Hol Nem Volt… az Emberi Test – A Szív

Hol volt, hol nem volt…az emberi test című francia rajzfilmsorozat, az emberi test szerveinek  funkcióit, illetve a szervrendszer felépítését mutatja be, gyerekbarát módon. Most az 7. részt, A szív epizódot láthatjuk, hogy okosabbak legyünk.

Tartalom:

A keringési rendszer létezését mindössze 3 rövid évszázaddal ismerték el. Előtte csak Andreas Vesalius belga anatómus merészelt beszélni róla, 1543-ban és ezért máglyahalálra ítéltek. Az utolsó pillanatban sikerült kimentenie az inkvizíció karmaiból egy nagyhatalmú barátjának, II. Fülöp spanyol királynak. 10 évvel később a spanyol Szervét Mihály bátorkodott beszélni a keringési rendszerről. Sajnos neki nem volt királyi pártfogója, így aztán máglyán végezte. 1628-ban amikor az angol William Harvey megpróbálta elmagyarázni a szív és a keringési rendszer működését, nevetség tárgyává vált. 50 évvel később a párizsi iskola dékánja Dr. G. Paten előadásában így beszélt: ez teljes lehetetlenség, a mesterünk a nagy görög anatómus Galénosz bebizonyította a vér bárminemű keringése tökéletes képtelenség. A szív álatl vezérelt keringési rendszer azonban, igenis létezik.

A szív mérete 10X15 cm, súlya 30 dkg. 5 liter vér áramlik át rajta percenként, naponta 8 ezer és 20 millió liter egy emberélet alatt. A szív csodálatos szerv.

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel az oldal tetejére ↑