Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2012, Már, 22.
Továbbiak: Egyszer Volt… az Emberi Test, Rajzfilmsorozatok


Hol Volt, Hol Nem Volt… az Emberi Test – Az Agy

Hol volt, hol nem volt…az emberi test című francia rajzfilmsorozat, az emberi test szerveinek  funkcióit, illetve a szervrendszer felépítését mutatja be, gyerekbarát módon. Most az 9. részt, Az agy epizódot láthatjuk, hogy okosabbak legyünk.

Tartalom:

Az emberi agy a világegyetem legrendkívülibb és legösszetettebb szerve. Egyesek szerint 10 milliárd idegsejtet tartalmaz, többet mint amennyi csillag van a tejúton, de mások szerint 100 milliárdnál is többet. Ha egymás mellé helyeznénk az emberi agy idegsejtjeit, pontosan a Hold és a Föld távolságát tenné ki. Az emberi fejlődése: az élet hozzávetőlegesen 3 milliárd évvel ezelőtt kezdődött, először voltak az algák, aztán a baktériumok, a gerinctelenek, a halak és végül a csúszómászók. 200 millió évvel ezelőtt a hatalmas termetű csúszómászók primitív agya csak a túléléshez szükséges primitív válaszok megadására volt képes, például aggresszívan védték területüket. Ezek az alapválaszok a modern embernél is léteznek: körülbelül 100 millió évvel ezelőtt kifejlődött a paleokortex, amely már kevésbé kezdetleges szinten működött: helyet kaptak benne az érzelmek, mint például a nyugtalanság, a félelem valamint az emlékezőtehetség kezdetei, például veszély esetén a túlélés érdekében repülésre ösztönzött. Kb. 100 ezer évvel ezelőtt kifejlődött a neokortex, ami az emberi agy tömegének a 85 százalékát teszi ki, ez már bonyolultabb gondolkodást is lehetővé tesz. A neokortex teszi lehetővé az ember számára a gondolkodást, az érvelést, a civilizált viselkedésmódot (többé-kevésbé). A csúszómászók kezdetleges agya, a primitív emlősök agya és a modern ember agya közti kommunikáció sajnos nem mindig tökéletes.

Az agynak rengeteg oxigénre van szüksége, 2000 liter vér áramlik át rajta naponta, amiben 60 liter oxigén van, ez a test levegőszükségletének a 20 százaléka. A vörösvérsejtek nélkül az agy nem jutna oxigénhez az pedig ájuláshoz vezetne, az ember elveszti az eszméletét, ha a vérhiány hosszabb ideig, néhány percig tart az agy helyrehozhatatlan károsodást szenved és a szervezet egyszerűen elpusztul. Az agynak mindenekelőtt oxigénre van szüksége, valamint cukorra…

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑