Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Júl, 27.
Továbbiak: Mondák a Magyar Történelemből, Rajzfilmsorozatok


Mondák a Magyar Történelemből – Lehel Kürtje

Jankovics Marcell bábáskodása alatt elkészült Mondák a magyar történelemből sorozat, népünk gyakorta emlegetett alakjait mutatja be. A közismert legendákat és eseményeket is felvonultató magyar rajzfilmsorozat 4. részét láthatod most, melynek címe: Lehel kürtje.

Leírás:

Történt pedig, hogy a német király és a bizánci császár követeik útján egy magyarok ellenes szövetség szálait kezdték el fonogatni. Szorult helyzetükben kapóra jött a magyaroknak, hogy Németországban, mint már annyiszor annak előtte belháború tört ki, a hercegek egy csoportja felkelt a király ellen. Mivelhogy a király hűségén maradt sereg erősebbnek bizonyult a lázadókénál ezek váraikba húzódtak vissza és abban az időben bevett szokás szerint a magyarokat hívták segítségül busás fizetséget és gazdag zsákmányt ígérgetve nekik. Így történt, hogy az Úr 955. esztendejében Lél és Búlcsú kapitányok vezetésével, kiszálltak a magyarok.

Elpusztították Németország egyes részeit, végül a királyhű Augsburg városához értek. Ulrik püspök a sváb főurakkal és a polgárokkal védekezett, de a magyarok ostromolták a várost. Megátalkodottan nem akartak a város alól tágítani, ezért hát a védők követet küldöttek az említett királyhoz, siessen hamar a város segítségére. A király, akit a magyarok krónikásai Konrád császárnak neveznek ezt nem is mulasztotta el. A magyarok vigyázatlanul jártak el a város vívása közben, egyfelől a német és az itáliai seregek úgy vették körül őket, akár a fal, másfelől akadályul volt a Lech folyó, mely ama napokban a patakokból csodálatosan megáradt, így a magyarok akkor sem futhattak volna, ha akarnak…

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑